Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Movies that Matter - FilmVan oktober t/m maart kun je iedere zondag in de Bibliotheek in het Cultuurhuis terecht voor een divers aanbod aan activiteiten. Maar ook voor het ruilen van je boeken of het lezen van de krant onder het genot van een kopje koffie is mogelijk!

Deze zondag wordt in samenwerking met Amnesty Internationaal de film “China Blue” uit de Movies That Matter-programmering vertoond.

De film vertelt het verhaal van de 16-jarige Jasmine. Zij is een van de miljoenen, vaak piepjonge arbeiders die het arme Chinese platteland verruilen voor de fabriek in de hoop dat ze hun achtergebleven familieleden met hun salaris kunne helpen.
 Ze werkt als losse draadjesknipper in een jeansfabriek en woont net als haar vriendinnen op het terrein van de fabriek, met twaalf meiden op een kamer.
 De huur en het geld voor de maaltijden uit de kantine worden op het loon ingehouden. In haar dagboek schrijft Jasmine over haar dagelijkse bestaan: over het werk, het vieze eten en de heimwee.
 De arbeiders werken zeven dagen per week, soms wel 20 uur per dag, voor vijf eurocent per uur. Overuren worden meestal niet uitbetaald. De meisjes zijn zo moe, dat ze in een pauze op een berg spijkerbroeken in slaap vallen. Maar ze hebben geen keus, vakbonden zijn verboden en wie protesteert of te langzaam werkt, wacht een boete of ontslag.


Deel dit bericht!