Bezoek de vuurtoren en het kanonschieten

Team Fijnjetezien

Details

Zondag 25 augustus 2019 van 12:00 tot 16:00 uur
Afgelopen
Westkade 1, Hellevoetsluis

Vuurtoren Hellevoetsluis
Een warm welkom vanaf het Haringvliet

De hartslag gaat omhoog en een frisse wind streelt je gezicht na het beklimmen van de steile trappen. Een adembenemend uitzicht over het prachtige Haringvliet is de beloning voor de klim naar boven. De vuurtoren met haar rode dophoed verwelkomt haar bezoekers vanaf het Haringvliet. Voor de schippers is zij het lichtbaken en loodst de schepen al 100 jaar de veilige haven in.

De oudste nog originele en werkende ronde vuurtoren van Nederland aan het havenhoofd van de vestinghaven dateert uit 1822 en markeert het maritieme karakter van Hellevoetsluis. In 2005 werd met de hulp van de gemeente, Rijkswaterstaat en vele inwoners van Hellevoetsluis de restauratie van de toren en het oliehuisje bekostigd. Ook werd er toen een hekwerk rond de toren geplaatst. Vanaf de toren heeft u een geweldig uitzicht over het Haringvliet en de vesting van Hellevoetsluis. De verdedigingswerken, natuurgebied het Quackgors en op afstand de Haringvlietsluizen geven een indrukwekkend panorama. De vuurtoren is op de laatste zondag van de zomermaanden (april-september) tussen 12.00 en 16.00 uur geopend.

Op diezelfde dagen kan je genieten van:

Kanonschieten Hellevoetsluis

Hellevoetsluis eert zijn maritieme historie in de zomermanden, in ieder geval iedere laatste zondag van de maand, met daverde kanonschoten op het Zuidfront.

Bediend door in historisch militair tenue geklede kanonniers is te zien hoe met militaire precisie het afschieten van de voorlaadkanonnen uit de 19e-eeuw in z’n werk gaat. De kanonnen zijn uit de maritieme historie van Hellevoetsluis toen deze stad nog gebruikt was door de Nederlandse marine.

Het zijn bulderende dreunen als met een grote vlam en rookwolk de kanonnen afgaan. Je kan bij dit kanonschieten ook zien hoe groot de patroon kruit is die met een lange stok tot ver achterin de loop van het kanon gaat. Uiteraard gaan er bij dit kanonschieten geen kanonskogels mee. Het bekijken van dit bijzondere historische schouwspel kan tot zeer dichtbij zoals op mijn foto te zien is.

Dit is voornamelijk te bekijken bij de kanonnen op een vaste locatie aan het Zuidfront of met een mobiel geschut in het Groote Dok in de buurt van pantserschip de Buffel, Lichtschip 12 de Noord Hinder en het Droogdok Jan Blanken.

Toepasselijk om te zeggen: “Mis het niet!”

Waar
Hellevoetsluis
Voor wie
Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waarover
Kunst / cultuur
Wat
Evenement / feest / markt

Over de organisator

Team Fijnjetezien
De vrijwilligers van Team Fijnjetezien streven naar verbinding tussen inwoners, verenigingen, organisaties, gemeenten en bedrijven; korto...... Lees meer