Papierkunst te zien en te doen in de Sjoel

De Sjoel Brielle

Details

Zondag 16 februari 2020 van 13:00 tot 16:00 uur
Afgelopen
Turfkade 16, Brielle
Terugkerende activiteit
Dagelijks tot en met 3 maart 2020

Papierknipkunst in de Sjoel 

In de synagoge aan de Turfkade 16 in Brielle is regelmatig een mooie expositie te zien. Dit keer gaat het over papierknipkunst. Papierknipkunst is zo oud als dat er papier is. In de middeleeuwen was papierknipkunst voorbehouden aan de elite, omdat papier heel duur was. Het werd meestal van lompen gemaakt. Met het goedkoper worden van het papier, werd de kunst bereikbaar voor iedereen. Tegenwoordig wordt papierknipkunst beoefend door kunstenaars, afgestudeerd aan de kunstacademie en door amateurs. Enkele knippers laten hun werk zien in de synagoge. 

 Heel populair is een groot knipwerk geknipt met spreekwoorden waar katten in voorkomen van Henk Kapitein. Het is een zwart knipwerk uit één stuk geknipt. Jeanette Leentjes knipt in lagen, waardoor een perspectief ontstaat; Mia Suverein is bijzonder goed is heel fijn knipwerk; Jannie van Kralingen heeft letters versierd met bloemen en Atelma van Strien heeft over Loofhuttenfeest geknipt. 

Wilt u misschien ook leren papierknippen, dan bent u welkom op de workshop Papierknippen met Joodse Symbolen. Eerst leert u diverse technieken bij het knippen, hoe het schaartje gehouden moet worden en welk papier fijn is om te knippen. Daarna gaan we aan de slag. U kunt kiezen uit diverse voorbeelden. Ervaring is niet vereist. De opbrengst is voor de Stichting Behoud Synagoge.

 

  • Data rondleiding tentoonstelling Papierknipkunst in de sjoel: 

maandag 3 en 17 februari

maandag 2 en 16 maart

Tijd: 13.00 uur – 16.00 uur

 

  • Workshop Papierknippen met Joodse Symbolen:
     Datum: vrijdagmiddag 6 maart

woensdagmiddag 11 maart.
 Kosten: € 10,- incl. kopje koffie/thee per middag.

Tijd: 13.30 – 16.00 uur
 Opgeven voor 1 maart bij Atelma van Strien

 

Meer informatie: Atelma van Strien

Kersenstraat 15

3235 ED Rockanje

0181-401567

Waar
Brielle
Voor wie
Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waarover
Kunst / cultuur
Wat
Tentoonstelling, Workshop / cursus

Over de organisator

De Sjoel Brielle
De Sjoel Brielle is een cultureel, historisch monument in het centrum van Brielle. Het is de voormalige synagoge die tot de Tweede Wereld...... Lees meer