Details

Vrijdag 20 maart 2020 van 20:00 tot 22:00 uur
Afgelopen
Dijckpotingen 10, Vierpolders

Molens bestaan sinds de 12e eeuw. Uiteraard waren er niet ineens molens. Sinds mensenheugenis wordt er graan gemalen. Men gebruikte daarvoor twee stenen, een om het graan op te leggen, de tweede werd eroverheen gewreven. Het resultaat is meel dat is geschikt om brood mee te bakken. Water erbij, eventueel gist, dan bakken en je kunt het eten. 

Het is bekend dat in de Romeinse tijd al een soort molen werd gebruikt. Water gedreven en via een as werd er een steen in beweging gebracht. Het maalwerk maakte een technische ontwikkeling door tot in de twaalfde eeuw de eerste windmolens ontstonden. Vermoedelijk in Frankrijk.

Een eenvoudige constructie van wieken, daaraan een as waarop een groot wiel werd bevestigd dat een kleiner wiel met een as aandreef en daaraan een steen die meedraaide. Daaronder lag een vaste steen. De Standerd-molen was gebouwd. Het Vliegend Hert in Brielle is daarvan een voorbeeld.

De Brielse molenaars vertellen u vrijdag 20 maart vanaf 20:00 uur in zaal Veckhoek alles over molens in het algemeen en de molen in Brielle in het bijzonder. En vragen staat vrij natuurlijk.

Waar
Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne
Voor wie
Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waarover
Bouwen, Duurzaamheid / energie, Recreatie / ontspanning
Wat
Presentatie / lezing / onderzoek

Over de organisator

Stichting 't Dijckhuis Vierpolders
Er zijn vele redenen om naar ’t Dijckhuis te komen; kijk maar naar de activiteiten die in of vanuit 't Dijckhuis georganiseerd worden op...... Lees meer