‘Welkom aan boord!’ klonk het afgelopen donderdag voor de bezoekers van Theater De Twee Hondjes. Voor de eerste keer vond daar het symposium ‘Iedereen Doet Mee In Voorne Aan Zee’ plaats voor medewerkers in het sociaal domein. Zo’n 80 bezoekers lieten zich meenemen op een denkbeeldige vliegreis, waarbij de crew hen probeerde te inspireren en informeren over al het moois dat op het eiland gebeurt.
Het symposium werd georganiseerd vanuit het Ketenoverleg Kwetsbare Bewoners, een samenwerking tussen Stichting PUSH, SBO, Pameijer, MEE en ZuidWester. Samen zetten ze zich in om het (nog) gemakkelijker te maken voor kwetsbare bewoners om mee te doen in de samenleving.
Om dit te bereiken is het van belang dat medewerkers uit het sociaal domein elkaar weten te vinden. ‘Soms kennen we elkaar wel maar weten we niet écht wat de ander doet. Dat is jammer, want het is juist zo waardevol als je weet waar je elkaar voor kunt bellen. Als we dat niet weten gaan we ook niet samenwerken of doorverwijzen’, vertelt gezagvoerder Saskia Matthee, normaal gesproken sociaal cultureel werker bij SBO. ‘Daarom nemen we onze collega’s graag - met een knipoog natuurlijk - mee op reis. Want juist op reis leer je nieuwe dingen en ontmoet je inspirerende mensen.’
Na het opstijgen vertelde copiloot Thomas Zwaan, tevens coördinerend jongerenwerker bij Stichting PUSH, openhartig aan het publiek hoe een jongerencoach zijn copiloot werd toen hij op jonge leeftijd zijn ouders verloor. ‘Op dit soort turbulente momenten in het leven hebben we, weet ik helaas uit ervaring, soms iemand nodig om een nieuwe koers mee in te slaan. Meedoen is niet altijd vanzelfsprekend, soms heb je iemand nodig die de weg voor je vrijmaakt of je bij de hand neemt.’
Een methodiek die daar mooi op aansluit, is het kwartiermaken: op zoek gaan naar plaatsen die gastvrij zijn of gastvrij gemaakt kunnen worden voor mensen die niet zomaar mee kunnen doen. ‘Ruimte maken om anders te zijn’, aldus Doortje Kal, schrijfster en lector. ‘Elkaar als gelijkwaardig accepteren zonder de verschillen te negeren, je oprecht openstellen voor de ander zonder te oordelen.’ Samen met Maaike van der Linden, kwartiermaker in Amsterdam, namen zij het publiek mee in zowel de theorie achter de methode als de praktijk in de samenwerking tussen gemeente, welzijnswerk en GGZ in onze hoofdstad.
Ook in onze eigen gemeente wordt, al dan niet bewust, kwartier gemaakt. Stewardess Sonja Staring, in het dagelijks leven consulent bij MEE Mantelzorg, was benieuwd naar ‘wie er zoal aan boord is’. Op vrolijke en speelse wijze ondervroeg ze de deelnemers van het ketenoverleg naar hun eigen organisatie, hun rol én waar ze zelf geïnspireerd door raakten.
Alvorens de piloot de landing inzette was het wethouder Janneke Postma die het belang van samenwerking aangaf. ‘Er gebeurt zoveel moois hier en het is ontzettend lastig om dat te vangen in rapporten of cijfers. Daarom zou het beter zijn om te kijken naar methodieken en ervoor te zorgen dat je elkaar goed kent’. Na het landen konden de bezoekers elkaar opzoeken in de foyer, waar ze na konden praten over de vlucht en er ruim gelegenheid was om elkaar beter te leren kennen.
Deelnemers van het ketenoverleg kijken terug op een geslaagd symposium. Marnix Stolper, purser op deze vlucht en Buurtcirkelcoach bij Pameijer: ‘We hadden allemaal nog nooit zoiets georganiseerd, maar het is zeker waardevol om op deze manier bij elkaar te zijn en van elkaar te leren. Misschien doen we het volgend jaar nog wel een keer!’