Digi-Terras.
Beste lezers, vandaag gaan we in onze wekelijkse Digi-Terras blog het hebben over de (slimme) technische apparaten die de Nederlandse markt overspoelen, hierbij kun je denken aan airfryers met wifi (toevoeging van ICT-element waar niemand gebruik van maakt), digitale stofzuigers (kwetsbaar), etc. De grote vraag is natuurlijk of consumenten zitten te springen om talloze digitale apparaten in huis die kwetsbaar zijn voor hacks, want veel (slimme) apparaten worden uiteraard geleverd met een App (kwetsbaar en hackbaar). Het schijnt zelfs zo te zijn dat de vele duizenden moderne Chinese beeldschermen standaard met malware worden geleverd vanuit de fabriek, deze televisies zijn natuurlijk gecheckt door het ACM of andere instanties op dit soort zaken dus zijn wel veilig tegen hacks of spionage. Deze week besloot de overheid zelfs alle Chinese camera's in Nederland weg te halen en te vervangen vanwege spionage. De gedachte bij de consument bij aankoop van een slim apparaat is dat het vaak wel in orde is, maar uit de praktijk blijkt vaak dat alles qua digitale veiligheid zo lek als een mandje is. Hieronder gaan we nog even kort in op waar je op moet letten bij aankoop van digitale apparaten.
Consumenten onvoldoende ingelicht omtrent slimme apparaten.
Mensen die slimme apparaten kopen worden vaak niet goed ingelicht over wat het apparaat precies doet, in welke omgeving het werkt en waar het mee samen kan werken, vindt het ACM en RDI. Zo verstrekken onlineverkopers van slimme apparaten in veel van de gevallen bijvoorbeeld geen informatie over updatebeleid. Soms is het zo dat fabrikanten zelfs andere informatie meegeven dan de verkopers. Het ACM en RDI hebben met een steekproef vijftien slimme apparaten, zogeheten domotica tests gedaan omtrent digitale veiligheid. Daar vallen huishoudelijke apparaten onder zoals slimme verlichting, babyfoons, televisies, thermostaten en wasmachines. Daarbij blijkt dat het misgaat bij de meegeleverde apps die slimme apparaten gebruiken. Zo werd bij twee van de vijftien apparaten het minimale versienummer voor het besturingssysteem vermeld dat de apps nodig hebben om goed te werken. Met de uitkomsten van het RDI en ACM willen de toezichthouders een basis leggen voor hun toezicht op slimme apparaten die vaak tekort komingen hebben.
Slimme apparaten wapenen met goede encryptie.
Wij van Digi-Terras pleitten voor een gedegen encryptie op de slimme apparaten die ervoor moeten zorgen dat men niet makkelijk het apparaat kan hacken. Net zoals bij smart telefoons heb je een end-to-end encryptie, het lijkt mij dan ook voor de hand liggend om dat ook toe te passen op de slimme apparaten. Naarmate het digitale tijdperk vordert kan men de encryptie op slimme apparaten omhoog schroeven en zo met zijn tijd meegaan. Mocht het zo zijn dat je veel slimme apparaten op een netwerk hebt is het uiteraard ook van belang dat je netwerk met alles erop natuurlijk ook veilig moet zijn qua updates.
Ok mensen, dit was weer de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin de besproken slimme apparaten die qua veiligheid te wensen overlaat, en tevens met de gebrekkige meegeleverde apps die ook niet echt voldoen aan de digitale veiligheid. Kortom; "weet wat u koopt".
Mvg,
Marcello. Android & Apple.
Walther. Public Relations.
John. Linux & Windows.
Kevin. Hub Base Web Design.
(Voor vaste klanten bereikbaar op Whatsapp en Telegram)
(Digi-Terras is i.v.m. zomervakantie dicht in Juli-tot eind Augustus, en tevens vanwege overstap naar andere provider).