Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Dagboek van een burgemeester in crisistijd (3)

  • 3 reacties

  • Kern: Brielle, Vierpolders, Zwartewaal

Vanmorgen vroeg was er weer crisisoverleg van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in het Stadhuis van Rotterdam. Alle burgemeesters uit de regio waren daar weer bij. Naast de informatie over de huidige stand van zaken van het corona-virus, die nog steeds verontrustend is, werd er lang over de noodzaak van aanvullende maatregelen gesproken. Diverse burgemeesters meldden dat het handhaven van het dringende samenscholingsadvies, om niet onnodig het huis uit te gaan en tenminste altijd 1,5 meter afstand te houden tot anderen, niet werkte. Dit weekend waren er zeer druk bezochte stranden, waardoor bijvoorbeeld de gemeente Westvoorne op een gegeven moment de dorpen Rockanje en Oostvoorne volledig af moest sluiten voor alle autoverkeer. Ook waren er zorgelijke berichten over volle winkels, tuincentra en bouwmarkten. Eind van de middag zouden de landelijke regio-burgemeesters weer bij elkaar komen, vertelde voorzitter Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Hij kreeg heel wat boodschappen mee van de verschillende burgemeesters. Ook werd gepleit voor verlenging van de termijn van de maatregelen tot ver na 6 april. Dat zou duidelijkheid geven over de vele evenementen die in de regio in voorbereiding zijn voor april en mei. Waaronder ook Koningsdag en de herdenking respectievelijk viering van 4/5 mei.

Het resultaat heeft u waarschijnlijk vanavond om 7 uur gehoord. Het Kabinet heeft in een persconferentie een forse aanscherping van alle geldende maatregelen voorgesteld. Bovendien wordt de periode waarin geen bijeenkomsten en evenementen meer kunnen worden gehouden verlengd tot 1 juni. Zelfs bijeenkomsten van minder dan 100 personen zijn nu uit den boze, zo liet de minister van Justitie en Veiligheid weten. Ook worden strenge regiems van toepassing op winkels, waaronder supermarkten. Die moeten stevige regulerende maatregelen nemen om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in de winkel zijn. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete. Kappers en zaken die persoonlijke lichaamsverzorging aanbieden, moeten tot 1 juni gesloten worden. 

Ik heb de nieuwe maatregelen inmiddels wat meer tot mij door laten dringen. De uitbreiding van de periode had ik verwacht, de nog scherpere maatregelen voor winkels, bouwmarkten en tuincentra, voor stranden en andere plekken waar mensen graag samen komen verrasten mij nog wel. 's Morgens was de kans op een eensgezind beleid van alle veiligheidsregio's tezamen nog laag ingeschat. 

Voor de burgemeesters ligt er een grote handhavende rol in het verschiet. Ik heb daarom voor morgenvroeg maar meteen weer een crisisoverleg in de gemeente gepland. Want er komt nog meer op de gemeente af, dan er al was. En dat nog zeker 9 weken lang. We zullen daarom serieus moeten kijken naar plaatsvervangers van de leden van ons lokale crisisteam, want zo lang nog 7 dagen in de week werken met een relatief klein groepje mensen, lijkt me niet vol te houden. Tijd misschien om binnenkort ook de reserves in te zetten. 

Eerder op de dag was er nog wel tijd om een klein filmpje op te nemen, om kinderen te waarschuwen vooral op 1,5 meter van elkaar te blijven als ze buiten willen spelen. Suggesties worden gedaan over wat voor spelletjes je goed kunt doen met zijn tweeën. Ik mocht een demonstratie 'stoeprandje' geven. Dat filmpje gaat morgen de lucht in. Misschien zit er toch nog een acteurscarrière voor mij in. Maar eerst toch maar die corona-crisis het hoofd bieden!

 

Deel dit bericht!

Reacties

Anja Hollanders
25 maart 2020

Fijn burgemeester, dat u deze dagboeken met ons deelt. Dat geeft vertrouwen hoop ik bij inwoners dat we het met elkaar moeten doen en dat we deze nare tijd ook weer te boven komen.
Goed om te weten dat er zo hard gewerkt wordt in de hele regio (en het hele land natuurlijk) om deze coronacrisis te boven te komen.

Jolanda Wielemaker
28 maart 2020

Beste Burgemeester, goed om eens te lezen wat er op het gemeentelijk bestuur afkomt in deze tijd. Ik had er geen idee van dat Oostvoorne en Rockanje zo overspoelt werden met mensen. De overvolle bouwmarkten en mensen die geen afstand kunnen houden dat hoorde ik wel van mijn jongste zoon. Ik hoop dat dat vandaag, zaterdag beter gaat. Mensen zorg ervoor dat mijn zoon en al zijn collega's vandaag hun werk kunnen doen, dan kunnen jullie nog een tijdje door met klussen.
Burgemeester en gemeentelijk bestuur, sterkte met alle beslissingen.

Gregor Rensen
29 maart 2020

Jolanda, dank voor je bemoedigende reactie.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.