Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Dansen (met een rollator) in de Infirmerie
DANSEND MET DE ROLLATOR IN DE INFIRMERIE. 

De overheid doet er alles aan om de oudere bewoner aan het bewegen te krijgen.  Bewegen is erg belangrijk. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je langer fit blijft, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Bewegen geeft energie en bewegen is goed voor je hersenen. Maar hoe kun je als oudere voldoende blijven bewegen? Welzijn Ouderen heeft daarvoor diverse activiteiten op het programma staan. In de vorige bonus hebben we aandacht besteed aan een paar activiteiten die onder de noemer Meer Bewegen Voor Ouderen op dinsdag en woensdag worden gegeven. Maar er is nog een activiteit op de maandagmiddag waar je als ouderen die ook wat minder mobiel is kan bewegen: rollatordansen. De enthousiaste begeleiding van je eigen pad. Het begon als een demonstratie en daarbij horende oefeningen voor de open dag van 28 september. Vervolgens waren er een aantal enthousiaste dames die wel verder wilden gaan. Op maandag 7 oktober is de cursus onder begeleiding van “Sportstichting Je eigen Pad” gestart. Nu we de nodige weken verder zijn is het tijd voor een gesprek met de dames van Je eigen Pad: Astrid Severens en Pia de Kramer. Je eigen Pad bestaat nu 5 jaar en verzorgt meerdere activiteiten in de Infirmerie. Zo zijn daar op de vrijdag de Sportieve geheugentraining en de Balans training en helpen ze mee met de sociale huiskamer. Astrid Severens is de Rollatordans Instructrice op de maandag. Bij haar afwezigheid vervangt Pia haar. 

Wat is rollatordansen

Rollatordansen is een soort jonger zusje van het rolstoeldansen en wordt voor zover ik heb kunnen achterhalen pas sinds 2009 geven. Ter vergelijking: rolstoeldansen wordt in Brielle al sinds 1989 in de Plantage gegeven. (zie voor meer info hierover Bonussen uit 2015) Het verschil tussen rolstoeldansen en rollatordansen is dat je bij de eerste altijd een andere partner nodig hebt. Terwijl je bij rollatordansen al je eigen partner, de rollator, hebt.Rollatordansen draagt niet alleen bij aan het halen van de beweegnorm, maar zorgt er ook voor dat de danser een betere balans heeft, wat de    kans op vallen verkleint. Het zelfvertrouwen in de omgang met de rollator vergroot. Er is bij het dansen aandacht voor de houding, balans en het besturen van de rollator. Het belangrijkste van rollatordansen zijn de ‘danskriebels’; de beweging, de muziek en het plezier. De rollatordansen zijn gebaseerd op gewone dansen op diverse soorten dansen zoals een Engelse wals, de samba en de jive. Daarbij zijn de dansen aangepast aan de mogelijkheden met de rollator. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een soort duodansen van twee dames met hun eigen rollators. Omdat langer staan vaak een probleem is, zijn er tussendoor regelmatig mogelijkheden om te rusten of een zitdans uit te voeren waarbij oefeningen met de armen juist belangrijk zijn. 

Ervaring en andere zaken

Het is niet noodzakelijk om al ervaring met rollatordansen te hebben. Astrid heeft een manier gevonden om twee groepen tegelijk les te geven. Daarbij krijgen de mensen met meer ervaring soms andere instructies dan een beginner. Wanneer u dit blad onder ogen krijgt is de eerste cursus afgelopen. In de tweede week van januari 2020 begint op maandag van 16.00 uur tot 17.00 uur een nieuwe cursus. In de afgelopen cursus zijn diverse korte muziekstukken gebruikt. In de nieuwe cursus wordt een groot muziekstuk gebruikt. Deelnemers betalen voor 7 lessen € 35,00. Belangstellenden kunnen zich opgeven per mail bij   of per telefoon 06-11025353. 

Om deel te kunnen nemen is het wel noodzakelijk dat een deelnemer een eigen rollator meeneemt.

Mannen gezocht

De afgelopen cursussen was een echte vrouwen bedoening. Toch lopen er ook in Brielle genoeg mannen met een rollator rond. Er zijn onder hen vast wel mannen die ook van dansen houden. Ben je bang om alleen te zijn tussen vrouwen? Nodig een vriend of kennis uit om mee te gaan.


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.