Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Hoe de Chromebook OS laptop het klaslokaal veroverde.Digi-Terras.

Vandaag gaan we het hebben over het succes van de Chromebook OS laptop die Linux georienteerd is maar wel de gemakken heeft voor de jeugd om op een simpele laptop uitvoering toch te kunnen internetten en te you-tuben. 

Directeur en Founder Liu begon in 2006 aan Chrome OS, het op Linux gebaseerde besturingssysteem dat de basis van de chromebooklaptops vormt. Het idee achter Chrome OS: een intuïtiever, lichter besturingssysteem dat geen dure hardware nodig heeft. Het zou zo veel mogelijk internetgebaseerd zijn en meer veiligheid bieden. Google had een fantastische zoekmachine gebouwd, er was Gmail en YouTube. Men wilden dus zo veel mogelijk mensen op de wereld die laten gebruiken. 

Founder Liu ging voortvarend te werk. Zijn team ontwikkelde eerst internetbrowser Chrome (2008) en vervolgens het gelijknamige besturingssysteem. De leidraad is speed, security, simplicity. 

Men zag in de beperktheid van de internetlaptop juist een grote kans: in het onderwijs zijn geen grote budgetten voor computers en ict-afdelingen. Ieder kind een laptop geven was onmogelijk. Deels vanwege de hoge prijs. De kennis en ict-mensen ontbraken om allerlei schoolapplicaties breed uit te rollen. Dat nadeel bezit Googles chromebook niet. ,,Doordat alles webgebaseerd is, kan één persoon zonder moeite honderden tot duizenden chromebooks uitrollen en beheren.”

De voordelen zijn nóg groter. Dankzij de cloudopslag kunnen leerlingen gemakkelijk opdrachten delen en online samenwerken. Op hun beurt hebben docenten de mogelijkheid om chromebooks op slot te zetten. 

In 2017 waren al zes op de tien laptops een chromebook. In zowel Nederland, België als Luxemburg waren chromebooks vorig jaar de meest verkochte computer in het onderwijs. Tegenwoordig is bijna de helft van alle computers op Nederlandse middelbare scholen een chromebook. Ook buiten het onderwijs stijgt de populariteit: in de top vijf van bestverkochte laptops staan chromebooks op twee.

Uiteraard blijft de ICT wereld zich continu ontwikkelingen richting de toekomst, maar soms is een beetje simpel en eenvoud ook wel goed op zijn plaats, want niet altijd iedereen kan deze complexe structuur qua ICT bijbenen vandaar dat er ook gedacht wordt aan de wat minder bedeelde om zich zo toch wat beter te kunnen ontwikkelen.

Mvg,


Marcello. Android & Windows.

www.digi-terras.nl 

John Kramer. Linux.


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.