Digi-Terras.
Beste lezers, vandaag gaan we in onze wekelijkse Digi-Terras blog het hebben over het elektrisch rijden. We gaan daarbij even kijken hoe de stand van zaken is, en of er nog vaart in de verkoop zit of dat de verkoop stagneert of opfleurt. Uiteraard is het een nobele zaak om rekening te houden met het klimaat en ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot verminderd. De grote vraag is alleen hoe het publiek c.q. gebruiker hiermee omgaat en of men het wel of niet ziet zitten het elektrisch rijden. In de VS zijn er al mensen die hun elektrische auto weer hebben ingeruild voor een benzinemotor vanwege het dure onderhoud, het niet behaalde aantal kilometers dat wordt aangegeven voor de desbetreffende elektrische auto, daarnaast ook het bespieden van de gebruiker in de elektrische (Tesla) auto. Hieronder zullen we even wat verder ingaan op hoe het er in Nederland voorstaat.
90% van de Nederlanders vindt een elektrische auto maar niks.
Volgens de overheid is het onvermijdelijk, we MOETEN over een paar jaar allemaal aan de elektrische auto (Niet echt democratisch, maar wel een mooie idyllische gedachte). Om die transitie op weg te helpen wordt vanaf 2035 de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren aan banden gelegd. Alleen modellen met 0 gram CO2-uitstoot zullen de showrooms mogen innemen. De Nederlandse burger is echter nog lang niet klaar voor dit soort radicale plannen.
Overstap niet populair.
Uit onderzoek uitgevoerd door Autobedrijven blijkt dat de animo niet bepaald groot is. De autosites ondervroegen 2.000 benzinerijders naar hun bereidheid om hun ouderwetse heilige koe in te ruilen voor een elektrische auto. Maar liefst 90 procent stelde niet van plan te zijn om over te stappen. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt de aanschafprijzen van nieuwe EV's simpelweg te hoog, ondanks de agressieve kortingen die merken als Tesla recent op de markt losgelaten hebben, en de riante subsidies. Voor 37 procent gaven twijfels over de levensduur van het accupakket de doorslag, terwijl een kwart zich zorgen maakt om de beperkte actieradius. Daarnaast komt er ook nu nog de verhoging qua belasting bij kijken qua gereden kilometers en de grote verschillen bij laadpalen omtrent de kilowattprijs.
Doelen maar even wat bijstellen.
Het onderzoek voorspelt weinig goeds voor de ambitieuze EV-plannen van de overheid. Volgens de schattingen zullen er in 2030 1.9 miljoen elektrische auto's op de Nederlandse wegen te vinden zijn (Op een totaal wagenpark van 9 miljoen). Gezien de tegenzin vanuit de gemiddelde benzinerijder zullen er in politiek wellicht wat doelen bijgesteld moeten worden. Persoonlijk vinden wij van Digi-Terras dat er meer moet gekeken worden naar de waterstof auto die schoner is en niet te veel vraagt van de natuurlijke bronnen op deze aarde. De waterstofauto is tevens ook duurzamer dan de elektrische auto. Wat tevens ook een probleem is dat als de elektrische auto vlam vat door oververhitting kan de brandweer maar moeilijk de auto blussen, plus daarnaast weet niemand wat er allemaal vrijkomt bij een brand bij een elektrische auto. Als slot kunnen wij ook concluderen dat het elektrische netwerk vol zit dus tevens nog een probleem.
Ok mensen, dit was weer de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin het bespreken van het elektrisch rijden in Nederland. Uiteraard houden wij u zo goed mogelijk op de hoogte omtrent de zaken die zich voordoen In de ICT-wereld.
Mvg,
Marcello. Android & Windows.
John. Linux & Windows.
Walther. Public Relations.
Kevin. Hub Base Web Design.
(Voor vaste klanten bereikbaar op Whatsapp en Telegram).