Digi-Terras.
Beste lezers, vandaag gaan we weer verder met de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin de ICT-problemen in de zorg omtrent gegevensuitwisseling van patiënten. We hebben al vaker in de krant kunnen lezen dat er dossiers bij de verkeerde bedden hingen met als gevolg een mis communicatie en met als gevolg een verkeerde ingreep. Een ander voorbeeld wat ik destijds ook las was van een patiënt die allergisch was voor medicijnen, en vervolgens bij onbewustzijn toch allerlij zware medicijnen kreeg toegediend. Maar goed, de zorg van vroeger was naar onze mening beter geregeld, zowel voor de patiënt als de verzorger. De sociale ziektekosten van toen was beter betaalbaar en beter voor de patiënt. Het grootste nadeel voor de zorg in het algemeen was toen er onder de regering Rutte alles werd geprivatiseerd, met als gevolg dat nu ziekenhuizen failliet gaan omdat ze geen commerciële partijen zijn, maar wel mee moeten in dat vaarwater. Vandaag gaan we in onze Digi-Terras blog even wat verder in op waar de pijnpunten liggen binnen de zorg op het gebied van de ICT.
ICT-problemen belemmeren gegevensuitwisseling in de zorg.
ICT-problemen belemmeren de uitwisselingen van patiëntgegevens in ziekenhuizen. Steeds vaker komt de patiëntveiligheid in het geding. Dit blijkt uit onderzoek van FMS onder 1.100 artsen. In het onderzoek geeft 96% van de medisch specialisten aan dat patiënten risico's lopen doordat elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen, huisartsen, maar ook binnen hetzelfde ziekenhuis niet goed met elkaar communiceren. In de praktijk leiden de problemen onder meer tot fouten bij het voorschrijven van medicatie.
Dubbele vergrijzing
Een bestuurslid bij FMS wijst op een dubbele vergrijzing. Mensen worden ouder, maar zijn niet per se gezonder. Dat betekent dat patiënten vaker meer ziekten tegelijkertijd hebben. Dat betekent dat ze tevens méér verschillende artsen nodig hebben. Informatie uitwisselen tussen artsen zal alleen maar crucialer worden en vaker voorkomen. Ook vindt de behandeling van patiënten steeds vaker in meerdere ziekenhuizen tegelijkertijd plaats. Dat vergroot het aantal keren dat gegevens tussen artsen moeten worden gedeeld. We hebben (artsen) de afgelopen jaren afspraken onderling met de minister gemaakt om die informatie compleet beschikbaar te krijgen. Maar er is sindsdien niets verbeterd. (onacceptabel dat de regering wel miljarden in wapentuig steekt voor oorlogen maar niet in de zorg).
Gegevensuitwisseling in de zorg in gevaar.
Het gaat vooral om de moeilijkheid om gegevens uit systemen van andere zorginstellingen op te vragen, zoals van huisartsen, ggz-instellingen en andere ziekenhuizen. Dat zorgt niet alleen voor vertragingen en inefficiëntie, maar zet ook de patiëntveiligheid op het spel. Voorbeelden zijn onder meer vertragingen bij operaties doordat belangrijke beeldvorming zoals ct-scans of mri’s niet op tijd beschikbaar zijn. Ook worden medicatiefouten genoemd, waarbij patiënten bijvoorbeeld medicatie toegediend krijgen die eerder werd gestopt vanwege bijwerkingen. 96 procent van de respondenten ervaart tijdverlies door het ontbreken van essentiële informatie, 88 procent noemt de administratieve last een frustrerende factor. Ook worden onterechte zorgkosten en verlies van werkplezier genoemd als gevolg van de huidige situatie.
Niet gebruiksvriendelijk.
Het gebruik van patiëntgegevens die uit andere zorginstellingen zijn ontvangen, blijkt volgens 79 procent van de medisch specialisten niet gebruiksvriendelijk. Dit kost niet alleen tijd, maar maakt het ook moeilijk om snel de juiste informatie te vinden. Medisch specialisten werken hard voor de best mogelijke zorg, maar worden gehinderd door systemen die niet goed met elkaar communiceren en hen eerder belasten dan ondersteunen. De FMS heeft het probleem herhaaldelijk aangekaart bij het kabinet. We hebben actie nodig. Men ziet dat de artsen vastlopen en dat de patiëntveiligheid in het geding komt. Wachten tot leveranciers het oplossen is geen optie, er moet echt wat aan gedaan worden.
Plan van aanpak.
De Federatie Medisch Specialisten publiceert een tienpuntenplan voor de verbetering van ICT-systemen in de zorg. Dat bevat onder andere eisen voor gebruiksvriendelijke en veilige toegang tot patiëntgegevens en uitwisseling van beelden. FMS roept de minister op om als regisseur op te treden en actie te ondernemen. Wat betreft de politiek anno 2025 kan ik zelf alleen maar concluderen dat het vol zit met lobbyisten die hun eigen agenda volgen, en niet meer voor de burgers, het gezegde vanuit de politiek luidt ook vaak dat we ons geld moeten verdienen in het buitenland, dus dat zegt genoeg. Veel bedrijven en burgers horen deze mening ook en kiezen voor een land waar het nog wel sociaal en goed geregeld is. Landen als Spanje, Portugal, Frankrijk, zijn vaak de landen waar men het liefst naartoe emigreert. (Ook Egypte en Marokko).
Ok mensen, dit was weer de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin de besproken bottlenecks qua ICT-problemen in de zorg. Uiteraard proberen wij van Digi-Terras u zo goed mogelijk op de hoogte te houden.
Mvg,
Marcello. Android & Apple.
Walther. Public Relations.
Kevin. Hub Base Web Design.
John. Freelancer Linux/Windows n.a.
(Voor vaste klanten bereikbaar op Whatsapp en Telegram).