Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Kringgesprek, Koffie gemixtIedere tweede donderdag van de maand komt een groep mensen uit Hellevoetsluis bij elkaar. De groep is samengesteld uit diverse geloven; protestants, katholiek, islam, vrijzinnig, atheïst. Ieders geloof of overtuiging leren kennen met elkaar praten over de zaken die ons bezighouden in het leven van alle dag of de wereld problemen. Doel is; door met elkaar te spreken respect krijgen voor die ander, zien dat iedereen stoeit met gelijksoortige vragen. In het begin van onze gesprekken waren we vooral ons geloof aan het verdedigen, inmiddels kijken we verder. Hoe beter we elkaar leren kennen hoe scherper de discussies worden. Zoals gezegd een bijzondere groep mensen.

Ben je geïnteresseerd en wil je meepraten?
Neem dan contact op met opbouwwerker Paul Deur .

 navolgend een kort verslag van ons laatste gesprek;

Doordat we als consument bepaalde producten kopen, werken we mee aan de afvalberg. Is het de taak van de fabrikant om voor minder afval producerende artikelen te zorgen, of moeten wij als consument een duidelijk signaal afgeven door deze producten niet meer aan te schaffen? Het is een beetje het verhaal van de kip en het ei: wat is er eerder? De vraag van de consument naar een bepaald product, of het aanbod van de fabrikant? 

Nederland is maar een klein stipje op de wereldkaart. Wat voor een zin heeft het om hier braaf ons afval te scheiden wanneer het in andere, vooral veel armere, landen op een grote hoop gegooid en verbrand wordt? 

Wij, de deelnemers van dit intercultureel kringgesprek, vinden dat wij als wereldburger de verantwoordelijkheid hebben om er wat aan te doen. We zijn ons ervan bewust dat we niet wereldwijd het probleem van overconsumptie en de afvalberg kunnen oplossen, maar we zijn wel bij machte om dit kleinschalig en dichtbij huis te doen. Als er nooit een begin gemaakt wordt, en iedereen maar afwacht en zich ergert, dan houden we een negatieve spiraal in stand, en verandert er niets. Wij zijn ervan overtuigd dat we met een positieve houding meer bereiken. Wij proberen het goede voorbeeld te geven door er met anderen over te praten; door onze eigen tassen mee te nemen voor de groenten en het fruit dat we kopen; door in de kledingzaak te vragen om onze mooie nieuwe bloes in een papieren tas mee te geven i.p.v. een plastic zak. 

Laten we de uitdrukking 'verander de wereld, begin bij jezelf' uitbreiden naar: 'verander de wereld, begin bij jezelf en jouw omgeving'. Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.