Digi-Terras.
Beste lezers, vandaag gaan we in onze wekelijkse Digi-Terras het hebben over de gebrekkige cyberveiligheid en hoe het ervoor staat qua getallen in de statistieken. We hebben natuurlijk al eens eerder gesproken over de knullige cyberbeveiliging bij sommige kleine en grote bedrijven. Uiteraard speelt het natuurlijk ook mee dat er een tekort is aan ICT-specialisten die deze cyberbeveiliging in orde moeten maken voor het MKB en de grote multinationals. Vandaag gaan we in onze wekelijkse Digi-Terras blog even kijken en toelichten omtrent hoe organisaties voorbereid zijn (of niet) op cyberaanvallen van hackers.
3% van de organisaties zijn optimaal voorbereid op een cyberaanval.
Drie procent van de Nederlandse organisaties bereikt het niveau dat nodig is om effectief om te gaan met cyberbeveiligingsrisico’s. Dit is een daling met vorig jaar toen 10% van de bedrijven als professioneel werd beschouwd. Organisaties worden vandaag de dag aangevallen met diverse technieken, zoals phishing en met ransomware. De huidige werkomgeving maakt de verdediging nog moeilijker. Toch heeft 82% van de bedrijven nog steeds alle vertrouwen in hun huidige infrastructuur om cyberdreigingen tegen te gaan.
Cyberincidenten.
De helft van de werknemers verwacht dat een cyberbeveiligingsincident hun bedrijf in de komende 12 maanden zal verstoren. De kosten van een slechte voorbereiding kunnen fors oplopen: van eerder getroffen bedrijven zegt 50% dat het hen minstens 277.000 euro heeft gekost. In totaal geeft 45% aan dat ze in de afgelopen 12 maanden een cyberbeveiligings incident hebben meegemaakt, en dat er waarschijnlijk nog wel meer zullen volgen.
Onveilige apparaten.
75% van de bedrijven zegt dat hun werknemers toegang hebben tot bedrijfsplatformen via onbeheerde apparaten, waarbij 45% van hen tot een vijfde van hun tijd besteedt aan het inloggen op bedrijfsnetwerken vanaf deze apparaten. Bovendien geeft men aan dat hun werknemers wekelijks tussen ten minste zes verschillende netwerken wisselen. Dit vraagt de noodzaak voor een solide network security.
Te kort aan cybersecurity talent.
Een tekort aan talent blijft de vooruitgang belemmeren, waarbij 75% van de bedrijven dit als een probleem beschouwt. Bijna de helft van de bedrijven zeggen dat er tijdens het onderzoek meer dan seven cybersecurity functies onvervuld bleven binnen hun organisatie. Uit persoonlijk oogpunt m.b.t. ICT-talent kan ik alleen maar mededelen dat men het cybersecurity personeel meer moet betalen. Vorige week hoorde ik van een ICT-specialist binnen een groot tech bedrijf dat er een datapark moest worden geïmplementeerd en dat men daar een jonge knul van 22 jaar (Salaris 2200 euro) de hele boel moest opzetten en runnen, wat natuurlijk iets te veel van het goede is, maar gelukkig hadden zowel de junior als senior ICT medewerkers het datapark samen in orde gemaakt, dus het probleem qua uitbreiding was opgelost voor de komende jaren.
Meer financiële beloning naar cybersecurity medewerkers.
Positief is dat tech bedrijven de uitdagingen erkennen en hun verdediging proberen te versterken. 30% is van plan zijn IT-infrastructuur te versterken in de komende 12 maanden. Vooral upgrades van bestaande oplossingen, implementatie van nieuwe oplossingen en investeringen in AI-technologieën zijn gepland. Het budget voor cyberbeveiliging stijgt dit jaar bijna overal.
Ok mensen, dit was weer de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin de besproken cybersecurity cijfers uitgedrukt in de statistieken. Uiteraard proberen wij van Digi-Terras u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de ICT-sector.
Mvg,
Marcello. Android & Apple.
John. Linux & Windows.
Walther. Public Relations.
Kevin. Hub Base Web Design.
(Voor vaste klanten bereikbaar op Whatsapp en Telegram)
(Digi-Terras is gesloten in juli tot eind Augustus i.v.m. zomervakantie, en overstap naar andere provider).