Digi-Terras.
Beste lezers, vandaag gaan we weer verder met de wekelijkse Digi-Terras blog en de dagelijkse gang van zaken die zich voordoen met betrekking tot de digitalisering anno 2025. Vandaag de dag worstelen veel tech bedrijven (zowel in Europa als in de VS) met allerlei nep zaken zoals sollicitanten met smetloze cv's, maar wel met een paar malware links erin verwerkt. Meestal blijkt dat er bij een doortastende controle helemaal geen bestaande persoon te bestaat achter de CV. Persoonlijk krijg ik ook wel eens van vreemde mensen die ik niet ken of waar ik ooit contact mee heb gehad of ik graag bij bepaalde bedrijven zou willen werken met de mooiste aanbiedingen en goeie salarissen. Daarna krijg je uiteraard het verhaal of je misschien even je CV zou willen toesturen. Van de vele berichten die worden verstuurd zou het kunnen zijn dat ze iemand treffen die toevallig bezig is met een sollicitatie er in de haast misschien toch zijn CV op stuurt met als gevolg ellende, maar de kans kan ook aanwezig zijn dat er uitzendbureaus of detacherings bedrijven zijn gehackt en dat men zo nog makkelijker de persoon in kwestie kunnen oplichten. We zullen in deze Digi-Terras blog nog even wat verder erop ingaan omtrent wat er zoal gebeurt op het moment van spreken.
Nep sollicitanten.
Cyber boefjes maken tegenwoordig gebruik van AI om burgers en techbedrijven op te lichten. Het begint vaak met een onderbuik gevoel dat er iets niet klopt. Het is tegenwoordig zelfs zo erg dat er via een videogesprek met een perfecte kandidaat voor een vacature helemaal geen daadwerkelijke persoon is waarmee men communiceert. Dit zijn dus de gevaren van AI waarmee je een persoon helemaal in elkaar kunt zetten die je van alle informatie voorziet. Het beeld en de stem van de persoon in kwestie zijn dus helemaal in elkaar gezet.
Nep sollicitanten bedrog.
Het geen wat opviel in een bestaande zaak was dat soms de communicatie niet goed parallel liep met de lippen van de persoon in kwestie. Hier kwam weer dat onderbuikgevoel dat er niet iets klopte, en dat bleek dus ook het geval, de sollicitant bestond helemaal niet. Het was een digitale vermomming, aangedreven met behulp van een gestolen identiteit en deepfake technologie. Techbedrijven krijgen steeds vaker met dit soort zaken te maken. De technologie (AI) die het mogelijk maakt om levensechte digitale gezichten te genereren inclusief spraak en beeld wordt steeds geavanceerder. AI en deepfakes maken het eenvoudiger dan ooit om je voor te doen als iemand anders; zelfs tijdens live videogesprekken.
Wat te doen om jezelf als bedrijf hier tegen te wapenen.
Wij van Digi-Terras vinden dat de consument en bedrijven zich te afhankelijk maken van het digitale proces. Het probleem vanuit de politiek is dat er perse 100 procent moet worden gedigitaliseerd, maar er worden geen grenzen aangegeven, het wordt iedereen opgelegd, of je nu 18 of 80 bent, iedereen moet mee en met kleine trucjes zou het wel allemaal goed komen. De realiteit is helaas anders. (Financiële schade per persoon ligt al tussen de 300 en 800 euro). Vorige week zag ik weer z'n voorbeeld op de televisie van een bank die een oud vrouwtje op de hoogte te houden of ze wel of niet wordt gebeld door de bank. Ik ken bijna geen enkele senior die zich hieraan waagt, maar goed dit is dus een idealistische sprookje waarmee het dan wordt opgelost. Het is wachten dat een goeie hacker voor zowel de bank speelt als de oplichter. Gewoon een belletje plegen en met een bestaand iemand spreken heeft voor de meeste mensen nog steeds de voorkeur. Het voordeel voor de banken is alleen maar dat het proces nog effiecienter kan en dat ze aan het einde van het jaar weer miljarden winst hebben gemaakt, en de klanten moeten het er maar mee doen, en als het fout gaat krijg je het verhaal dat je zelf verantwoordelijk bent voor de handelingen. (Service tot aan de voordeur, dat is waar het op neer komt). Uiteraard zijn mensen hier niet blij mee en besluiten te vertrekken naar een land waar nog wel de klant koning is, en waar de ouder mensen nog gebruik kunnen maken van het wat simpeler systeem.
Ok mensen, dit was weer de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin de besproken oplichter trucs met AI voorop als tool. Bij alles wat u doet handel nooit in een opwelling en pleeg gewoon even een belletje ter controle naar het desbetreffende bedrijf of organisatie. U kunt ook in de plaatselijke bibliotheek eventueel terecht met vragen als u ergens over twijfelt of wat feedback wil.
Mvg,
Marcello. Android & Apple.
Walther. Public Relations.
Kevin. Hub Base Web Design.
John. Freelancer Windows/Linux n.a
(Voor vaste klanten bereikbaar op Whatsapp en Telegram) (Men kan ook terecht bij de plaatselijke bibliotheek).