Digi-Terras.
Beste lezers, vandaag gaan we in onze Digi-Terras blog even kort in omtrent wanneer je het beste een smart telefoon aan je kinderen kunt geven. Tegenwoordig zie je natuurlijk veel jong lui met een smart telefoon lopen. Als ouder moet je jezelf afvragen wanneer je kinderen de juiste leeftijd hebben om verantwoord met een smart telefoon te kunnen om gaan, want er zijn genoeg valkuilen waar je kinderen in kunnen tuinen omdat alles tegenwoordig zo aanlokkelijk wordt gemaakt, vooral als het (tijdelijk) gratis is. Uiteraard is het altijd spannend voor jonge lui dat als ze een nieuwe gadget hebben om het tot het uiterste uit te proberen wat er allemaal kan. Daar schuilt ook tevens het gevaar in dat als ze niet goed opletten of niet goed lezen dat ze maar zo aan een betaaldienst vast zitten. Om een voorbeeld te geven; een goeie kennis van mij, tevens vader van twee kinderen zag op een begeven moment op zijn telefoonrekening een vast abonnement bedrag waarvan hijzelf niet wist waar dat van was. Bij het controleren van zijn telefoon abonnement bleek dat het was afgeschreven door een aanbieder die in online spelletjes zat, het bleek dus zo te zijn dat zijn zoon op zijn telefoon gratis spelletjes had geïnstalleerd om te spelen omdat hij zag dat het gratis was (Tijdelijk gratis wat over loopt in een vast abonnement), alleen het probleem was zo moeilijk gemaakt om van het abonnement af te komen dat hij pas over een aantal weken ervan af was, kosten waren in totaal 1500 euro, per week 250 euro. We zullen in deze Digi-Terras blog nog even wat verder ingaan omtrent wat een beetje de juiste leeftijd is om een smart telefoon te geven aan je kinderen.
60 procent van de ouders geeft eerste smartphone aan kinderen rond de 14 tot 16 jaar.
Twee derde van de Nederlandse ouders geeft de eerste mobiele telefoon op latere leeftijd aan hun kind dan het huidige gemiddelde van tussen de 9-11 jaar. Bijna de helft van de kinderen is het er mee eens dat de telefoon beter later kan worden gegeven aan hen. In het buitenland wordt vaker gesproken over wachten tot 14 of 16 jaar.
14 tot 16 jaar als geschikte leeftijd voor hun eerste mobiel.
In Nederland vindt 60% van de Nederlandse ouders en een derde van de kinderen 14 tot 16 jaar een geschikte leeftijd voor de eerste smartphone. Het kan wel zo zijn dat ouders in werkelijkheid gedreven worden door groepsdruk of is er een opkomend besef van dat het anders moet én kan. Het beste is om te kijken of je kinderen goed zijn in school, daarvan zou je kunnen afleiden of ze nog te speels zijn of dat ze misschien wel hun tijd vooruit zijn, maar het kan ook zo zijn dat ze misschien wel dyslectische zijn of autisme hebben, uiteraard wordt het dan wel een ander verhaal, want deze kinderen hebben moeite met complexe handelingen.
Wanneer hun eerste telefoon...
Het mag dan blijken dat 60% van de ouders en een derde van de kinderen 14 tot 16 jaar een geschikte leeftijd vinden voor hun eerste mobiele telefoon. 40% van de ouders kiest zelfs voor 16 jaar of ouder. Die kinderen geven daarbij aan dat het hebben van een mobiel vooral belangrijk is voor het in contact staan met hun vrienden, en hun ouders. Social media vanaf 16 jaar... helemaal oké voor 60% van de ouders, maar de ouders willen af en toe wel weten wat ze allemaal op hun telefoon hebben staan, dit in verband met verboden zaken zoals het dark web of andere verboden zaken. (De ouders blijven namelijk nog steeds verantwoordelijk voor hun kinderen tot 18 jaar)
De digitale diepte.
Uit onderzoek blijkt dat onder ouders met kinderen met een mobiele telefoon driekwart van de ouders zegt te weten wat hun kinderen doen op de smartphone. Toch gebruikt minder dan de helft ouderlijke toezichtmogelijkheden voor controle. Verder blijkt dat slechts 60% afspraken heeft met hun kind over wanneer zij de smartphone mogen gebruiken. In een derde van de families is er regelmatig ruzie over het gebruik van de mobiel. Vooral moeders vinden dat hun kroost teveel op de mobiel zit. Wij van Digi-Terras vinden dat de smart telefoon gewoon gebruikt moet worden voor de noodzakelijke dingen zoals bellen en facetimen of sms'en. Het probleem is dat men vanuit de politiek geen grenzen weet vast te leggen waardoor je een wildgroei krijgt van zaken waar men niet op zit te wachten en dat het ook nog eens niet veilig is. Je ziet ook vandaag de dag dat men gedwongen wordt om bepaalde zaken via je smart telefoon te regelen waardoor je helemaal afhankelijk wordt van een smart telefoon. Deze week was er een voorbeeld van twee jonge mensen die hun telefoon in de Maas lieten vallen, en bij paniek er achteraan sprongen om de smart telefoon te pakken te krijgen, helaas liep dat slecht af voor één van hen, de andere overleefde het ternauwernood.
Ok mensen, dit was weer de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin de besproken leeftijd waar je als ouder het beste je kind een smart telefoon kunt geven. Volgende week gaan we weer verder met de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied.
Mvg,
Marcello. Android & Apple.
John. Linux & Windows.
Walther. Public Relations
Kevin. Hub Base Web Design.
(Voor vaste klanten bereikbaar op Whatsapp of Telegram).
(Digi-Terras zoekt tevens vrijwilligers of freelancers op ICT-gebied, Linux, Windows, Web design) Digi-Terras is in de zomervakantie gesloten van Juli tot eind Augustus en vanwege overstap naar andere provider).