Digi-Terras.
Beste lezers, na een lang weekend pinksteren gaan we weer verder met de wekelijkse Digi-Terras blog. Deze week gaan we even in op het feit dat de mobile dreigingen steeds meer toenemen, wat uiteraard niet prettig is maar i.v.m. met conflicten in de wereld zijn landen als China, Noord korea, en Rusland druk bezig om de boel te frustreren en te hacken waar het maar kan. Aangezien deze landen de beste hackers hebben is het natuurlijk een zware taak voor het AIVD en andere ICT beveiligings bedrijven om dit tegen te houden of te onderscheppen. We hebben in het verleden ook gezien dat Pegasus door overheden werden gebruikt; een afluister hack progamma dat bij verschillende politici werd aangetroffen op hun mobile telefoon. Nu zullen veel mensen denken, maar dat zou niet moeten kunnen maar het gebeurt wel degelijk, en met de quantum computer zal dat in de toekomst nog sneller gaan, dan zal niks meer veilig zijn.
Mobiele dreigingen.
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 procent van de onderzochte mobiele devices is geïnfecteerd met malware. Die 1 procent duidt op een enorm risicolandschap. Daarnaast wordt duidelijk dat APT (Advanced Persistent Threats) zich steeds meer op mobiele platforms richten, wat een zorg is voor zowel organisaties als eindgebruikers. In 2024 zullen cyberaanvallen toenemen, waarbij cyber-criminelen steeds geavanceerdere technieken zullen inzetten, waaronder phishing werkzaamheden die zijn ontwikkeld om detectie op mobiele devices te omzeilen. Daarnaast zullen social engineering-strategieën toenemen, waarbij misbruik wordt gemaakt van het feit dat mobiele gebruikers vaak minder aandacht hebben voor security.
Beveilig je mobiele devices zo goed mogelijk.
Door de toenemende dreigingen zullen organisaties en hun gebruikers ervoor moeten zorgen dat hun voorlichting en bewustmaking beter wordt, en ervoor te zorgen dat ze potentiële dreigingen kunnen herkennen en er op de juiste wijze op kunnen reageren. Daarvoor is er een geslaagde aanpak van de verdediging nodig.
Mobiele devices effectief beschermen:
- Het implementeren van veilige configuraties.
- Het up-to-date houden van het OS en het installeren van softwarepatches.
Gewaarborgd door te controleren of deze devices voldoen aan:
De vereiste minimale OS- en appversies.
Geavanceerde securityconfiguraties.
Volume-encryptie.
Multi-factor authenticatie (MFA).
Versleutelde datacommunicatie over alle netwerkverbindingen.
Deze lagen helpen je te beschermen tegen mobiele dreigingen, zelfs als aanvallers erin slagen om door een laag te komen, fungeert de volgende laag als een vangnet om de dreiging te beperken of op te vangen.
Voorbereiding tegen hacks van mobile devices.
Voer regelmatig scans uit; de malware op de mobiele devices van de Europese Parlementariers werd gevonden via een routinescan. Dit onderstreept het belang van een proactieve houding en monitoring van detectiemaatregelen. Het regelmatig scannen van mobiele devices op indicators kan organisaties helpen bij het identificeren en neutraliseren van dreigingen voordat ze escaleren tot iets ergers. Beschermen tegen dreigingen vraagt om specialistische expertise: Organisaties kunnen te maken krijgen met geavanceerde dreigingen door aanvallers die worden gesteund door landen, die vaak gericht zijn op leidinggevenden. Om dit soort dreigingen effectief te detecteren en te beperken zijn gespecialiseerde oplossingen en expertise nodig op het gebied van cybersecurity die specifiek zijn afgestemd op mobiele devices.
De toekomst van de Quantum computers.
De quantum computers zijn de meest geavenceerde computers die er op dit moment zijn, en zullen in de toekomst messchien wel nog geavenceerder worden. We hebben al eens eerder de quantum computers aangehaald in de Digi-Terras blog. Bij dit soort geavenceerde computers moet u denken aan een centrale computer unit die alles kan aansturen. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat een quantum computer een leger van drones of cyber robots zou kunnen aansturen. Of messchien wel een complete luchtvaart maatschappij waarbij menselijke fouten worden uitgesloten, en dat u veilig van punt a naar punt b vliegt.
Ok mensen, dit was weer de wekelijkse Digi-Terras blog met daarin de besproken toenemende aanvallen op mobile devices, en wat je het beste kunt doen om dit tegen te gaan, volgende week gaan we weer verder met de laatste ontwikkelingen op ICT gebied.
Mvg,
Marcello. Android. & Apple.
John. Linux & Windows.
Walther. Public Relations.
Kevin. Hub Base Web Design.
(Voor vaste klanten bereikbaar op Whatsapp en Telegram).
(Digi-Terras is tevens op zoek naar vrijwillige of freelance ICt-ers)