Hellevoetsluis


Hellevoetsluis is een historische vestingstad met nog een prachtig oud vestingwerk op Voorne-Putten in Zuid-Holland. Schitterend gelegen aan het Haringvliet en een strand aan de Noordzee.  Omringd door mooi natuurgebied en de Voornse Duinen, een van de meest soortenrijke plantengebieden in West-Europa. 

Hellevoetsluis behoort tot de gemeente Voorne aan Zee. Dit is een gemeente in de provincie Zuid-Holland. Gemeente Voorne aan Zee heeft afgerond een totale oppervlakte van 18.983 hectare, waarvan 12.177 land en 6.806 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 1.182 adressen per km2. Er wonen 33.443 huishoudens in de gemeente Voorne aan Zee en de gemeente telt 8 woonplaatsen, 17 wijken en 70 buurten. Gemeentelijke herindeling: samenvoeging in 2023 van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne tot de gemeente Voorne aan Zee.         

Etymologie

De Romeinen kenden al wat zij noemden het "Helius" of Helinium, een benaming die tot in de middeleeuwen in gebruik was voor het tegenwoordige Haringvliet en de Maas. De naam Hel(le)voet, of "(land bij) het laagste punt van het Helius", komt vervolgens voor het eerst voor in documenten uit de 13e eeuw, als Oud-Hellevoet, de Hellevoetse Werfhoek, Nieuw Hellevoeterland en in 1395 wanneer de polder Nieuw-Helvoet ter bedijking wordt uitgegeven. Deze polder had een uitwateringssluis in de Zuiddijk: de Hellevoetse sluis.


Geschiedenis

Het gebied Voorne-Putten bestond vroeger uit veen, kleigronden en moerassen. Permanente bewoning van Hellevoetsluis gaat terug naar de ijzertijd (ong.800 v.Chr.). Er werd toen voornamelijk veeteelt beoefend, en in de Romeinse tijd vanaf 12v.Chr. waarschijnlijk ook landbouw. Na de 3e eeuw verlieten mensen Voorne-Putten tot de7e eeuw, in de11e eeuw keerden de eerste bewoners terug naar wat later Hellevoetsluis zou worden. Omdat het gebied Voorne-Putten vaak overstroomde, begon men met inpolderen.

Het poldergebied waar Hellevoetsluis zou ontstaan werd tussen 1367 en 1394 in cultuur gebracht en er werd meteen ook bewoning gepland. De eerste bewoners hielden zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt. Het vestinggebied was oorspronkelijk een klein haventje dat gebruikt werd door de bewoners van het 15e-eeuwse dorpje Nieuw-Helvoet.


Winkels en horeca

In Hellevoetsluis kun je alle dagen van de week prima winkelen. Op zondagmiddag is een deel van de winkels geopend in het winkelcentrum de Struytse Hoeck en er zijn vele leuke evenementen. Vrijdagavond is het koopavond en de meeste winkels zijn tot 21.00 uur geopend. Parkeren is overal gratis in Hellevoetsluis.

Overzicht winkelcentra:  - Winkelcentrum Struytse Hoeck, - Winkelcentrum Evertsenplein, - Winkelcentrum Den Bonsen Hoek, - Winkelcentrum Forel, - Woonpromenade aan de Rijksstraatweg/Moriaanseweg en diverse bouwmarkten in Kickersbloem.

Tevens heeft Hellevoetsluis een weekmarkt welke gestationeerd is op Woordbouwerplein nabij winkelcentrum De Struytse Hoeck. Deze is geopend op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur.

 

Eten – Drinken - Uitgaan

Hellevoetsluis biedt voor elke eter wat wils. Ga je voor een culinaire avond of kiest u voor uw eigen smaak! Ook voor een eenvoudig heerlijke daghap kun je hier prima terecht. Voor een avond op stap is er voldoende te beleven. Heerlijke livemuziek, lekker dansen of een biertje drinken in een van de cafés. Kijk op http://www.bezoekhellevoetsluis.nl/eten-en-drinken.html voor alle mogelijkheden.

 

Evenementen

  • Vestingdagen sinds 2007 Zeehelden weekend geheten, sinds 2016 opnieuw Vestingdagen genoemd
  • Dutch Classic Yacht Regatta, Oude en klassieke schepen
  • Nachtmarkt, begin juni en eind augustus/begin september
  • Kermis bij Winkelcentrum De Struytse Hoeck
  • Circus
  • Lampionoptocht
  • Vestingpop met bekende bands 
  • World Predator Classic
  • Fokveedag in de wijk Nieuw-Helvoet

En nog veel meer, houd de website FIJNJETEZIEN goed in de gaten.

Vestingdagen                                                                     Vestingpop


Toerisme

Als historische vesting- en marineplaats richt Hellevoetsluis zich op toerisme uit binnen- en buitenland. Veel toeristen komen met een van de vele zeilschepen die hier binnenlopen. Er zijn zes (jacht)havens:

  1. Koopvaardijhaven (gemeentelijke passantenplaatsen voor plezier- en chartervaartuigen),
  2. De Haaven (gemeentelijke passantenplaatsen voor pleziervaartuigen),
  3. Groote dok (jachthaven geëxploiteerd door Gemeente Hellevoetsluis en Marina Hellevoetsluis),
  4. Heliushaven (jachthaven met in totaal drie watersportverenigingen: Haringvliet, Helius en Hellevoetsluis en daar tegenover Marina Cape Helius),
  5. Kanaal door Voorne (jachthaven met drie watersportverenigingen: Haringvliet, Hellevoetsluis en Waterman),
  6. Tramhaven (bedrijfshaven met verschillende boten- motorreparatiebedrijven en een jachtverhuurder).

Voor recreatie is er een aantal kleine strandjes. In de omgeving zijn enkele bungalowparken en campings.

Vesting


Wijken in Hellevoetsluis

Hellevoet - Nieuw-Helvoet - Nieuwenhoorn - De Struyten - De Kooistee - Den Bonsen Hoek -  Ravense Hoek - Centrumgebied - Kickersbloem - Buitengebied


Rijks- /gemeente- en oorlogsmonumenten in Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is een buitengewoon interessante gemeente door zijn veelvoud aan historische gebouwen en monumenten.

Hellevoetsluis telt 49, Oudenhoorn 1 en Nieuwenhoorn 3 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister.

Hellevoetsluis telt 42 gemeentelijke monumenten, t.w. Hellevoetsluis 9, Nieuw-Helvoet 7, Oudenhoorn 8 en Nieuwenhoorn 18.

Hellevoetsluis telt 1 verzetsmonument welke op 27 september 1947 in onthuld en ligt aan de Rijksstraatweg 245.


Kunst in de openbare ruimte

In Hellevoetsluis zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte. In totaal zijn er 45 beelden te bewonderen op : https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Hellevoetsluis


Cultuur en samenleving

Het verenigingsleven van Hellevoetsluis bestaat onder meer uit veel muziek-, watersport-, schiet- en sportverenigingen, een naturistenvereniging en camping, een schaakvereniging en een historisch genootschap de Cruyttoren, dat gevestigd is in de historische kruittoren in de vesting. Verder is er een theater de Twee Hondjes, Historyland, dansacademie Ri-Jo, diverse sportscholen en sportinstituten, het zwembad De Eendraght en een bibliotheek in het Cultuurhuis in de Vesting.

Cultuurhuis                                                                          Theater 2 hondjes


Bereikbaarheid

Hellevoetsluis is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Parkeren in Hellevoetsluis is gratis. Verkeer naar De Vesting kan via de Brielsestraatweg en de Opzoomerlaan en aan de westzijde via de Nieuwe Zeedijk en de Westkade. Vanuit het OV is het een korte wandeling,

Hierbij vormt de Brielsestraatweg de hoofdroute.

Voor voetgangers lopen er aan de oostzijde nog twee routes naar de Vesting; in het verlengde van de Kerkstraat en naar de Glacisweg.