Oudenhoorn


Oudenhoorn is een dorp in de gemeente Hellevoetsluis, op het eiland Voorne in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 1170 inwoners (2011). Vanaf 1 januari 2018 is Oudenhoorn een onderdeel geworden van de gemeente Hellevoetsluis.

Geschiedenis

Oudenhoorn is een ontgonnen nieuwlandpolder, ontstaan uit een aantal schorren van het oude Hellevoetsluis.

In Oudenhoorn werd de kerk zodanig gebouwd dat er aan alle vier de zijden bebouwing kon ontstaan, met de middeleeuwse kerk in het centrum. Oudenhoorn heeft rechthoekig verkaveldepolders, met voornamelijk grote hoeven.

 

De gemeente Oudenhoorn, die was ingesteld op 1 januari 1812, werd op 1 januari 1980 opgeheven. Oudenhoorn werd toen een onderdeel van de nieuw ingestelde gemeente Bernisse. Bernisse en Spijkenisse gingen op 1 januari 2015 op in de nieuw ingestelde gemeenteNissewaard.

De actuele ontwikkeling is dat de gemeente Nissewaard dit dorp met de grond gaat overdragen aan de Gemeente Hellevoetsluis per 1 januari 2018. De inwoners hebben in 2016 gestemd bij welke gemeente ze willen horen. Dit is nu pas door de provincie afgedwongen. De gemeente Hellevoetsluis zal een vergoeding van 9,5 miljoen betalen aan de gemeente Nissewaard ter compensatie.

Oudenhoorn staat bekend als domicilie van de FarmFrites, een aardappel verwerkingsfabriek met banden tot in Azie. Het bedrijf wordt dan ook gezien als een economische motor.


Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudenhoorn