Zwartewaal


Zwartewaal behoort tot de gemeente Voorne aan Zee. Dit is een gemeente in de provincie Zuid-Holland. Gemeente Voorne aan Zee heeft afgerond een totale oppervlakte van 18.983 hectare, waarvan 12.177 land en 6.806 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 1.182 adressen per km2. Er wonen 33.443 huishoudens in de gemeente Voorne aan Zee en de gemeente telt 8 woonplaatsen, 17 wijken en 70 buurten. Gemeentelijke herindeling: samenvoeging in 2023 van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne tot de gemeente Voorne aan Zee.

Zwartewaal heeft een amateurvoetbalclub  VVZwartewaal geheten, met vier seniorenelftallen en zeven juniorenelftallen.

Geschiedenis

In 1351 vond hier de Slag bij Zwartewaal plaats

Afbeeldingen

1)                                                                      2)

1) Nederlands Hervormd Kerk Schoolstraat 5 Zwartewaal (gemeente Brielle)Rijksmonument nr: 41506. Dorpskerk met eenbeukig schip (XV), hoger vijfzijdig gesloten koor (XVd) en slanke, ingebouwde toren uit 1597. Het koor draagt een eiken tongewelf met geprofileerde ribben.

2) Nettenpakhuis, tweede helft 18e eeuw. Bernissedijk 24 Zwartewaal (gemeente Brielle) Rijksmonument nr: 11007. Pand onder met pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat, tussen puntgevels met vlechtingen. Vooruitspringende vleugel, die met het pakhuis een L-vormige plattegrond uitmaakt en dienend als woonhuis. Dit gedeelte heeft een gepleisterde gevel met inzwenkende zijkanten.


3)                                                            4)

3) Boerderij Wouddijk 12 Zwartewaal (gemeente Brielle) Rijksmonument nr: 41507. Hoeve met puntgevel (XVII). Vensters met oude kozijnen en luiken. Stal van gepotdekselde houten delen.

4) Bord bij de ingang van het dorp

Vissersvrouwen "De Nettenboetsters",                                             Oud gemeentewapen Zwartewaal    

Kadeplein Zwartewaal (gemeente Brielle). 

Kunstenaar: Peter Erftemeijer (Erftemeyer) 

(brons, 19xx). De sokkel en de vrouwen 

vormen een geheel.bron: wikipedia