Menu

Uitgelicht:

Dokking in het Droogdok 2 de Pinksterdag

Alfons van Oldenmark (Droogdok Jan Blanken)
15 mei 2018

Zoals het de meesten van u wel bekend zal zijn, beschikken wij in Hellevoetsluis over het nog steeds werkende, oudste stenen droogdok in Europa, best iets om trots op te zijn.

Als er een schip in of uit het dok gaat, gedokt wordt, gebeurt dat in de regel op een maandagmorgen. Ook komende maandagmorgen, op 2de  Pinksterdag gaat er 1 schip uit en komen er 2 nieuwe in.

Het uit te varen schip ligt in het voorste drooggepompte dok. Om uit te varen zal het eerst weer gevuld moeten worden. Daar het in het 2de dok gelegen schip nog langer blijft gaan de middelste sluisdeuren dicht, zodat het achterste dok droog blijft.

Het vollopen  gebeurt in de regel op de voorgaande dag, in de regel dus op zondag. Deze keer wordt het dok echter ook gevuld op maandagmorgen.  Op  2de  Pinksterdag worden om 9 uur de afsluiters opengezet en met donders geraas stort het water het dok in.

Als het dok gevuld is zal de schipdeur verwijderd worden, waardoor de schepen kunnen uit-en binnenvaren. Geïnteresseerde bezoekers zijn hierbij welkom en kunnen vanaf 9 uur het vollopen zien en vanaf  10 uur of iets later het “dokken” volgen, waarbij ter plaatse zo mogelijk uitleg zal worden gegeven en vragen kunnen worden gesteld.

Op de site van het Droogdok Jan Blanken kunt u te allen tijde zien wanneer er gedokt zal worden en kunt u ook nadere informatie over te dokken schepen vinden.

Dus voor een activiteit komende 2de Pinksterdag:  U bent van harte welkom en de entree tot het terrein is vrij.

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt ยป