Algemene informatie vrijwilligerswerk


Er zijn verschillende zaken die handig zijn om te weten op het moment dat je vrijwilligerswerk gaat doen. 

Is er iets niet duidelijk? Kom dan eens langs aan één van onze informatiebalies en vraagt het onze baliemedewerkers. Wij zijn blij met jouw vragen en opmerkingen!

Tips voor toekomstige vrijwilligers

  • Verschillende terreinen verkennen: doe iets wat dicht bij je hart ligt en wat je leuk vindt.
  • Ga nieuwe uitdagingen niet uit de weg.
  • Maak een vrijblijvende afspraak met een vrijwilligersorganisatie om een keertje proef te draaien. 
  • Spreek een duidelijke proeftijd af: neem bijvoorbeeld een maand de tijd om te kijken of het bevalt. Dit geldt wederzijds, dus ook voor de organisatie.
  • Vraag om een vrijwilligerscontract waarin jullie met elkaar afspraken.

Onkostenvergoeding en Belasting

Op de website van de belastingdienst vind je de meest actuele informatie. 

Onkostenvergoeding en uitkeringsinstanties

Uitkeringsgerechtigden mogen meestal vrijwilligerswerk doen met behoud van de uitkering, maar zijn hierbij wel gebonden aan regels. Vrijwilligerswerk wordt wel gewaardeerd en staat goed op uw C.V.. De gemeenten moedigen vrijwilligerswerk onder uitkeringsgerechtigden aan, maar voorkom moeilijkheden en informeer vooraf bij de klantmanager van uw uitkeringsinstantie.

Verzekering voor vrijwilligers

De gemeente heeft voor hun vrijwilligers een polis afgesloten.

Samenvattend: alle vrijwilligers die vrijwilligerswerk binnen de gemeenten verrichten zijn verzekerd:

  • ongeacht hun leeftijd
  • ook bij eenmalige activiteiten
  • een minimum aantal uren
  • ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

De voorwaarde is dat de organisatie waar zij vrijwilligerswerk verrichten als vestigingsplaats één van de aangesloten gemeenten heeft.
Vrijwillige brandweer en vrijwillige politiemedewerkers zijn vooralsnog uitgesloten van dekking door deze verzekeringen.

Modelcontract voor de vrijwilliger

Organisaties en vrijwilligers kunnen wederzijds afspraken maken rondom het uit te voeren vrijwilligerswerk. Dat kan mondeling maar ook in een overeenkomst of contract.
Zowel organisaties als vrijwilligers kunnen bij ons een dergelijk modelcontract aanvragen. Hierin kunnen zaken als overeengekomen werktijden, vergoedingen geregeld worden. Maar ook kunnen er afspraken gemaakt worden over inwerkperiode, aard van begeleiding, deelname aan (werk)overleg etc. Tevens is het contract eenvoudig aan te passen aan specifieke afspraken. Informeer bij de baliemedewerkers in het cultuurhuis hiervoor.

ARBO-wetgeving voor vrijwilligersorganisaties

Het doel van de arbeidsomstandighedenwet (ARBO) is het terugdringen van ziekteverzuim en het optimaliseren van de arbeidsomstandigheden. Sinds 1998 geldt de Arbo-wet ook voor vrijwilligersorganisaties. Het uitgangspunt hiervan is dat vrijwilligers ook recht hebben op goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast zorgen goede arbeidsomstandigheden uiteindelijk voor beter en langer functionerende vrijwilligers, het voorkomt ziekteverzuim en bovendien werkt het positief voor het imago van de vrijwilligersorganisatie.

Bestuurders van organisaties zijn verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden van vrijwilligers.
Volgens de wet moet een RI&E worden uitgevoerd om de arbeidsrisico's te inventariseren. Aanvullend moet een plan van aanpak worden opgesteld en uitgevoerd. In dit plan van aanpak staat vermeld wat er moet gebeuren, hoe, door wie en wanneer, om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Bij ons is een checklist voor het uitvoeren van de RI&E voor vrijwilligersorganisaties en sportorganisaties aan te vragen.

Klachten

Binnen een vrijwilligersorganisatie kunnen conflicten of klachten ontstaan. Voor vrijwilligers is het daarom verstandig te informeren of er een klachtenreglement bestaat.

Meestal worden onenigheid en conflicten vrij eenvoudig opgelost. De betrokken personen bespreken onderling hun wensen en verwachtingen, spreken hun ongenoegen uit en komen gezamenlijk tot een oplossing. Echter, soms komen mensen er samen niet uit, er wordt geen compromis gevonden en het conflict groeit. Het is dan belangrijk hier een antwoord op te hebben. Voor het oplossen van moeizame werkrelaties, conflicten of klachten is het voor vrijwilligersorganisaties raadzaam een klachtenreglement te hebben. In dit reglement wordt omschreven wat te doen bij klachten en conflicten.