Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Cursus: signaleren en omgaan met psychische problemen voor vrijwilligers

  • 1 reactie


De eerste training op 19 maart zit vol. We zijn blij met dit succes. Het geeft een goed gevoel dat inwoners op Voorne naar elkaar omkijken. 

U kunt zich nog  aanmelden, maar dan komt u op de wachtlijst. In het najaar volgt nog een 2e training. Liever hadden we dit direct gedaan, maar dat lukte niet met de agenda van de aanbieder. Bij veel belangstelling gaan we uiteraard bekijken of er nog meer trainingsgroepen te plannen zijn.

De gemeenten op Voorne (Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne) vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een groot gedeelte van de volwassen bevolking in Nederland kan ooit te maken krijgen met psychische problemen. Als iemand zich in zijn vinger snijdt of zichzelf verbrandt, dan pak je de EHBO-koffer. Maar wat doet u als een deelnemer aan sportclub, scouting of andere organisatie of een bezoeker aan het gemeentehuis een paniekaanval krijgt, zijn bed niet meer uitkomt of steeds somberder wordt?
Meerdere organisaties hebben aan onze gemeenten laten weten behoefte te hebben aan kennis van psychische problemen*. Daarom bieden de drie gemeenten u een cursus  van vier dagdelen aan, om u te leren hoe u signalen van psychische problemen kunt herkennen en mensen kan ondersteunen!

In deze internationaal erkende cursus krijgt u informatie over psychische aandoeningen en leert u hoe u het gesprek kunt aangaan met iemand die (beginnende) psychische problemen heeft. Ook leert u hoe u kunt handelen wanneer iemand in een crisis verkeert. Na deze cursus kunt u iemand de helpende hand reiken. U kunt op die manier echt het verschil maken voor iemand die zich mogelijk heel eenzaam voelt en verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart.

Wanneer en waar?
De gehele cursus is vier dagdelen (op dinsdagmiddagen) vanaf 19 maart 2019. De locatie is het 't Dijckhuis in Brielle (Vierpolders).

Inschrijven?
Via deze link ziet u meer informatie en kunt u zich ook inschrijven. Deelname aan de training is kosteloos, graag alleen aanmelden als u zeker bent van uw komst.  Let op: de cursus van 19 maart is vol. U kunt zich inschrijven voor de wachtlijst.

/archives/events/voorne-1926-maart-29-april-2019-mhfa-standaard

Let op: er kunnen 15 mensen meedoen aan deze cursus, waarbij vol=vol geldt. In de loop van 2019 zal deze cursus nog een keer worden georganiseerd. De data hiervoor zijn nog niet bekend.

Helpt u mee om het verschil te maken?

Omgaan met dementie?
Onder deze cursus valt niet de doelgroep ‘mensen met dementie’. Bent u geïnteresseerd in een training over het herkennen van en omgaan met dementie? Neem dan contact op met Dini Muizer via of kijk op www.samendementievriendelijk.nl.

Deel dit bericht!

Reacties

Arie Waijenberg
3 oktober 2019

Ik weet niet wat jullie voor hebt met een korte cursus aan leken?
In eerste instantie zijn voor herkenning van psychische problemen professionals en die mag je niet passeren want daar betalen we als gemeenschap voor.
Ik weet dat de zorgverzekeraars moeilijk doen over gespecialiseerde hulp maar dar moeten WIJ geen oplossing voor zoeken die onmogelijk en zelfs gevaarlijk is.

Even kort waarom ik dit schrijf....
Ik heb 42 jaar gewerkt in psychiatrie en verslavingszorg...ook crisis management.
Een cursus zoals jullie die nu aanbieden kan niets bijdragen.
Psychische problemen zijn er velen en nog erger het is heel afhankelijk van de persoon er is geen standaard voor bijv. dat is een depressieve persoon of dat is iemand die dreigt psychotisch te worden...dat bestaat niet.
Het is ook heel moeilijk om in te schatten of iemand gevaarlijk is of word. Mooi voorbeeld is die man die een Tram in Utrecht overvalt .....die man was al jaren bekend bij psychiatrie en verslavingszorg en toch...gaat het mis...ondanks professionals die hem dagelijks in de stad in de gaten hielden.

Psychiatrie is momenteel heel erg verweven met verslaving...omdat je die rotzooi overal kunt krijgen...maar vergeet niet dat heel veel psychiatrische patiënten aan zelfmedicatie doen om rust te vinden en de grootste vorm van zelfmedicatie is ALCOHOL.
Verslaving is in welke stad dan ook 85% alcohol en 15% drugs

Die combinatie van verslaving en psychiatrie (heel ernstig bij psychose) kunn je als leek niet inschatten en dan loop je dus heel veel gevaar...Psychiatrische patiënten op zich zijn vaak nauwelijks gevaarlijk is mijn ervaring....tenminste als je er als mens mee om kunt gaan..rustig blijft....geen heftige reacties opwekt...door verkeerde woorden...houding..taalgebruik.
In combinatie met cocaïne is het onmogelijk in te schatten zelfs voor een professional....mensen met cocaïne psychose...is heeel voorzichtig afschatten...wat kan wel ....wat kan niet ...en daarvoor moet je dan eerst kunnen inschatten of het een cocaïne psychose is....

Ik wil eventueel wel helpen om deze cursus toch te laten plaats vinden...het is niet verkeerd als leken weten waar ze naartoe moeten verwijzen...of wie of wat ze moeten bellen bij problemen of heftige calamiteiten...hoe pak je dat aan?met vriendelijk groet
Arie waijenberg
0634925045

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.