Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

De Ransomeware-aanval heeft weer toegeslagen.Digi-Terras.

Vandaag in de wekelijkse ICT-blog van Digi-Terras allereerst de beste wensen toegewenst voor het nieuwjaar 2020 en met name voor diegeen die altijd trouw en geinteresseerd de blog lezen, want zo blijft u enigzins geinformeerd omtrent belangrijke ICT zaken die naar mijn mening voor iedereen belangrijk zijn, zowel voor de particuliere als publiekelijke en zakelijke markt.

Datgeen wat we de afgelopen 2 weken hebben gezien bij de Universiteit van Maastricht in Limburg is maar weer eens een goed voorbeeld dat de beveiliging in Nederland op ICT vlak nog steeds kwetsbaar is en dat als je te laconiek bent qua ICT beveiliging (Geen updates doorvoeren van de systemen bijvoorbeeld.) dat je genadeloos wordt afgestraft in de ICT wereld. Wat naar mijn mening een goed gezegde is voor dit soort grote instellingen; wie niet luistert moet maar voelen en op de blaren zitten, maar goed de blaren hadden in dit geval een koste plaatje van een paar ton als losgeld, waarnaar de systemen weer werden vrijgegeven.

Vanaf 6 of 7 januari kan er weer onderwijs worden gegeven op de Universiteit van Maastricht en zullen de ICT systemen weer online beschikbaar zijn en daarbij gaat het dan om roosters, studiematerialen en het studentenportal, daarnaast zullen de wachtwoorden moeten worden gewijzigd en kan er tevens even niemand gebruik meer maken van de systemen want dat heeft invloed op het herstel en het databehoud. Wat betreft de lokale kranten denkt men dat er Russische criminelen (Groep TA505) achter de aanval zitten die met de gijzelsoftware CLOP zouden hebben gewerkt en dat de desbetreffende malware in februari voor het eerst zou zijn ondekt.

Wat betreft deze verdenkingen die zijn geuit door Vitali Kremiz uit New York kan het naar mijn mening ook iemand anders zijn want ik weet wat er mogelijk is op het gebied van encryptie en geen sporen achterlaten in het cyber (Dark Web) wereldje, want via het Dark Web zijn deze mensen moeilijk ontraceerbaar vanwegen een vals en verkeerd IP-adres wat ze achter laten waardoor er een andere lokatie wordt weer gegeven voor degeen die ze wil traceren. Wat mij heel veel opvalt aan dit soort nieuws berichten is dat er al heel snel wordt gewezen in de richting van de Russen, maar het kan ook zijn dat er een andere organisatie achter zit die de Russen in een kwaad daglicht willen zetten en dan kan dat naast de groep TA505 messchien ook wel een aparte groep zijn die gelineerd is aan de CIA. In de huidige wereld draait alles om media controle en we hebben al zoveel fake news voorbij zien komen dat je als derde goed moet kijken en nadenken wie hier belang bij heeft in zowel zakelijk gewin als financieel gewin.

Tot zover het nieuws van de Digi-Terras blog met betrekking tot de Cyber wereld waarin we steeds meer komen te zitten. 

Mvg,


Marcello. Windows & Android.

www.digi-terras.nl

John Kramer. linuxBrowser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.