Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

De wereld van de bitcoins.Digi-Terras.

Vandaag gaan we in de wekelijkse ICT Blog het hebben over de virtuele munt de Bitcoin. In Oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn whitepaper over de Bitcion. (De eerste tekenen van de bitcoin begonnen zelfs al in de jaren 90).

Tijdens de opkomst van het internet was er veel ontwikkeling en was er al veel veranderd. Als je iemand wilden betalen, betaalde je dat met een Tikkie. Men kon met een druk op de knop je  banksaldo zien. Privacy was niet meer zo vanzelfsprekend, er kwam n.l. altijd een derde instantie zoals een bank bij kijken.

Voor de komst van het internet kon je met veel privacy een transactie maken. Dat ging via cash geld. Maar de digitalisering van de betaalwereld zorgde ervoor dat er altijd een derde partij mee bleef kijken tijdens je transactie.

Voor dat de uiteindelijke Bitcoin er kwam waren er verschillende pogingen in de jaren 90 om een betaaleenheid te creeren, voorbeelden daarvan waren DigiCash, Hashcash, BitGold, B-Money. Deze virtuele munteenheden waren als het ware het fundament voor de Bitcoin. In de tijden van de financiele crisis was het vertrouwen in de economie en de bancaire sector gedaald tot een dieptepunt, en de mensen waren hun vertrouwen kwijt in de banken, dit vanwegen het feit dat je geld alleen veilig is als je je geld zelf beheert. Na deze financiele crisis periode werd de uiteindelijke Bitcoin geboren en werd het vastgelegt onder de titel "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". (transactie zonder tussenkomst van een bank). In 2009 is het dan eindelijk zover: in januari wordt het eerste blok gemined. Op dat moment komt de eerste vijftig bitcoin op de markt, een historische gebeurtenis.

Nu de Bitcoin zijn intrede had gedaan als virtuele (betaal) munt in de digitale wereld begonnen er ook ongeregelheden te onstaan, en dan heb ik het met name over de shaduwkant van de virtuele munt, want met geld gaan ook beurzen gepaard die handelen in deze virtuele (betaal) munt, laat staan hackers die online beurzen proberen te hacken en net zoals de boeven van vroeger banken willen beroven. Hieronder geef ik een voorbeeld van de schade die is onstaan door digitale bankrovers die al z'n slordige $11 miljard aan crypto's hebben gestolen.  

Sinds 2011 is voor meer dan $ 11 miljard aan cryptocurrencies gestolen in verschillende cryptocurrency-hackincidenten. Met name bij cryptocurrency-uitwisselinghackings. Platforms zijn cryptocurrency-portefeuilles en mijnbouwplatforms.

In 2012 ging ten minste $ 1,2 miljard verloren in twee belangrijke hackings. Bitcoinica, een platform dat speculatie met hefboomwerking in zijn CFD-markt ( contract-for-difference ) had en   de wisselkoers van Bitcoin naar USD mogelijk maakte; deze werd het zwaarst getroffen en verloor $ 1,05 miljard. 

In 2013 werd ten minste $ 109,6 miljoen gestolen in grote cryptocurrency-uitwisselingen. Niet-gereglementeerde aandelenmarkt in het Bitcoins-platform PicoStocks verloor ongeveer $ 62 miljoen. Het hacken was voornamelijk gekoppeld aan een interne taak omdat de Bitcoins verloren gingen in zowel warme als koude portefeuilles. Normaal gesproken zijn cold wallets niet toegankelijk bij online aanvallen.

In 2014 vondt een van de hoogste aantallen crypto-exchange hacking's plaats waarbij vijf handelsplatforms werden getroffen, waaronder de beruchte Mt. Gox uitwisseling. Dat jaar was er $ 6,6 miljard gestolen in verschillende incidenten.

Crypto cryptocurrency-uitwisseling leed een aanzienlijke hack die leidde tot het verlies van ongeveer $ 112,8 miljoen en $ 17,3 miljoen. Er werd beweerd dat de ontwikkelaar van een altcoin genaamd Lucky7Coin achter de hack zat. In juli 2014 leed het digitale valutaplatform MintPal een hack die resulteerde in het verlies van $ 118,5 miljoen uit zijn hot wallet.

In hetzelfde jaar leed de populaire cryptokaart en portemonnee Bitpay een hack die resulteerde in het verlies van $ 43 miljoen. Het Bitpay-management merkte op dat de hack een phishing-aanval was.

Begin 2015 leed cryptocurrency-uitwisseling BitStamp een grote hack die leidde tot het verlies van $ 163,6 miljoen nadat de operationele portefeuilles waren gecompromitteerd. In hetzelfde jaar leed de BTER-uitwisseling een hack van $ 62 miljoen. Interessant genoeg vond de hack plaats in de koude portemonnee. In totaal ging in 2015 ongeveer $ 225 miljoen verloren aan blockchain-hacking.

In 2016 was de (DAO) Gedecentraliseerde Autonome Organisatie ook de pineut met een hack die leidde tot een schadepost van $601 miljoen en de organisatie cryptocurrency-uitwisseling Bitfinex met $1 Miljard, en dat door een phising aanval van twee hackers.

In de geschiedenis van blockchain heeft 2019 het hoogste aantal hacks geregistreerd met ten minste acht vestigingen die hacks leden. Hackers gebruikten verschillende technieken, waaronder phishing en virussen om een grote hoeveelheid gebruikersgegevens te verkrijgen.Uit de hackgegevens is duidelijk dat, net als elk ander netwerk, blockchain-technologie gevoelig is voor hacking. 

Dit was het weer wat betreft de wekelijkse ICT blog van Digi-Terras omtrent de bitcoin wereld.

Mvg,


Marcello. Windows & Android

John. Linux & Windows.

Walther. Public Relations.


www.digi-terras.nl


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.