Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Een dubbele verrassing: Zonnetjes van de maand voor Ryan en TahaEen drukte van belang in Sporthal de Morgenstont aan de Forel iedere donderdagavond: zo’n 45 kinderen zijn op alle manieren aan het sporten: van touwklimmen tot voetbal. Een activiteit die ooit door vrijwilligers in het leven is geroepen in samenwerking met Stichting PUSH en waar Clazien Bruinsma met haar echtgenoot jarenlang de vaste kern vormden. Gezond bewegen en daardoor veel contact met elkaar. Een activiteit, die niet kan zonder de inzet van vele vrijwilligers en waarvan we er nu twee, namens Kijk op de wijk/Fijnjetezien in het zonnetje hebben gezet. Jonge mensen dit keer, die nauwelijks in beeld zijn, maar waar Hellevoetsluis gelukkig wel op kan rekenen. Wie zijn dat? Het 1ste gesprek is met Taha Najar, een 22-jarige student, die samen met zijn familie uit Syrië gevlucht is voor het oorlogsgeweld. Hij woonde daar in de prachtige havenplaats Latakia, gelegen aan de Middellandse Zee. Na een reis vol ontberingen, zonder daar details van te geven is het gezin aangeland in Hellevoetsluis, waar Taha nu op het Taalcentrum zit en na deze studie gaat inschrijven bij de opleiding Logistiek op de Hogeschool Rotterdam. Hij heeft nog niet veel vrienden en hij beleeft veel plezier als vrijwilliger bij de sportinstuif. Hij houdt veel van voetbal en andere sporten. Andersom is de waardering vanuit de groep groot. Het is niet zo gemakkelijk als je niet de taal goed beheerst om ergens vrijwilliger te worden. Terwijl juist het samenwerken in een groep, de taalontwikkeling bevordert. En een manier om vrienden te krijgen. Respect daarom voor Taha, maar ook voor Timon Bronsky, de sportmedewerker van PUSH, die de uitdaging heeft aangegaan en hem de kans heeft geboden. Taha vindt het fijn in Hellevoetsluis, vooral de mooie natuur en de mensen en wil graag meer mensen leren kennen.

De 20-jarige Ryan Buitenhuis is alweer bijna 7 jaar actief bij de instuif, waar hij als jonge deelnemer ooit met zaalvoetbal begon. Een ervaring, die nu bijdraagt aan de manier waarop er gespeeld wordt: met oog voor ook jonge spelertjes, zodat het niet alleen het feestje is van de “grote” jongens. Die soms niet bewust zijn van hun krachten. Ryan heeft door te sporten een moeilijke periode in zijn leven kunnen achterlaten: had geen positief beeld van zichzelf, te zwaar en niet meer gemotiveerd. Mede door steun van zijn lieve vriendin en als stagiair bij Timon, kreeg hij een stimulans. Viel ruim 30 kilo af en gaat aan de slag met de opleiding in de ICT: applicatie en mediaontwikkeling. Hoopt juist ook een voorbeeldfunctie te kunnen zijn voor kinderen die het ook moeilijk hebben met overgewicht. Stimuleren dat je door lekker te bewegen, ook beter in je vel gaat zitten. Hij heeft dan ook veel waardering hoe deze sportactiviteit begeleid wordt en dit kansen voor ieder kind schept. Zowel Taha als Ryan hebben als wens voor de toekomst om gezond te zijn en gelukkig te worden samen met familie en vrienden. Waaraan Ryan toevoegt: Tevreden zijn met jezelf en inspiratie zijn voor andere mensen.

Complimenten en de zonnetjes van Stichting Dogma voor deze jonge vrijwilligers, die al veel in hun leven hebben meegemaakt en toch nu zelf heel veel betekenen voor anderen. Dank!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.