Fijnjetezien.nl

Inloggen of inschrijven

Het is zover, en toch overvalt het! En nu?Eergisteren werd bekend gemaakt dat de ondersteuning van Windows 7 daadwerkelijk stopt. Fase 1 wordt nu uitgerold. Bedrijven worden uitgenodigd extra te betalen voor ondersteunende diensten lees updates en veiligheid pleisters. De particulier heeft tot april de tijd om over te stappen. Het dure en commerciële Windows 10 wordt in de haren gesmeerd. Alternatieven worden niet genoemd, maar de gewoontegebruiker van Windows wordt op kosten gejaagd.

De veiligheid van het internetten wordt als argument gebruikt, maar is dat wel zo? Windows 10 schijnt zo lek als een mandje te zijn getuigen de nieuwe aanvallen die worden uitgevoerd. Je betaald voor Windows 10 al snel € 125,-- maar dan ben je er nog niet, ook virusscanner en het officepakket dient opnieuw te worden aangeschaft. Opgeteld wordt dat met software al meer dan € 200,--. (prijsindicatie officiële verkoop). Helaas is het dan ook nog dat de pc te traag is, dus geheugenbankjes bij prikken, eventueel nieuwe randapparatuur zoals een webcam, printer/scanner en het prijzenfestijn blijkt dan nog niet te stoppen bij € 400,--.

Natuurlijk kan ik mij dan voorstellen dat u liever een nieuwe PC/Laptop koopt met alles in 1, het mag wat kosten! En dan komt de grote ergernis, u denkt dat u een goede koop gesloten heeft? Helaas, U heeft een licentie dat u het besturingssysteem mag gebruiken, het maakt u geen eigenaar! Dan maar een kennis bereid vinden een kopie te maken van zijn licentie. Software piraterij wordt er dan geroepen, met alle gevolgen van dien.

Waarom wil iemand dit systeem hebben? 

windows_7_vers_10

Mensen geven aan geen alternatief te kennen, ik werk er al jaren mee en het voldoet, is een veel gehoord antwoord. Anderen zien het als een noodzakelijk kwaad, het zit er nu eenmaal op! Als ik dan het alternatief noem en de daarbij komende voordelen is er sprake van ongeloof. Het addertje? Dat is er niet! Met rode oren wordt er geluisterd wat Windows 10 eigenlijk is: nl. een verdienmodel van een Amerikaans softwarehuis. Het gaat om geld verdienen en de veiligheid wordt als een excuus gebruikt. De technische kennis die men nodig heeft om het systeem goed te laten werken, gekoppeld aan privacy, maakt dit een onwerkbaar gedrocht. Ik zeg nog erger dan de uitrol van Windows Vista.


De techniek staat niet stil, aanraakschermen, spraakgestuurd en koppelen met mobiele media en zelfs auto's worden computergestuurd. Hele infrastructuren worden zo afhankelijk en kwetsbaar. Dus update na update en noodreparatie na noodreparatie ligt in het vooruitzicht.

Een greep uit 3 dagen tech-nieuws:

  • Terrorismebestrijder: ‘Hack Universiteit Maastricht had niet mogen gebeuren’
  • NSA ontdekt groot gat in beveiliging Windows 10
  • Hackers vallen computersystemen gemeente Zutphen aan
  • 100.000 computers lek als een mandje: YouTuber Sven komt zo abortuskliniek binnen

Is er dan niets positiefs te melden over Microsoft? Uit mijn mond in ieder geval niet. Een absolute afrader. Apple doet het een stuk beter echter ook dit bedrijf gaat het om de winst, niet om gebruiksgemak. Met zijn allen spekken we de Amerikaanse economie en gooien achteloos onze privacy te grabbel. Privacyregels hebben geen invloed op deze concerns. Daarom zijn er hackers actief om deze concerns af te remmen en duidelijk te maken dat middels simpele methoden hetzelfde bereikt wordt. Helaas heeft u er als eindgebruiker behoorlijk last van als weer een hackaanval plaatsvind op de digi-d site of een betalingssite van een bank. Sorry maar een beetje hacker gebruikt geen Windows of Macintosh (Apple).hacker

Nee de hacker werkt met een "Esperanto" van de computertaal , ontwikkelt door universiteiten over de gehele wereld. Laat nu dat ook het alternatief zijn. U kent het van een tablet/telefoon, het heet Android. De standaard op een tablet of smartphone. De Samsung is zeer populair en er wordt druk mee geïnnoveerd door andere bedrijven. Nokia en Huawei. Door Google gebruikt om te verbinden. Helaas is het een afgeleide waar ook voor betaald moet worden. Dus even verder kijken naar de bron en dan komt men uit op UBUNTU.

ubuntu

Ubuntu is een besturingssysteem voor PC/Laptop met een soort van Apple uiterlijk. Een menu met pictogrammen aan de linker zijkant van het beeldscherm. Apparatuur kan men aansluiten zonder dvd's of andere hulpmiddelen. Stekker erin en werken maar! Een e-mailadres instellen? Alleen invoeren een e-mailadres en code en plop het werkt. gebruiksgemak staat voorop, en de taal? De eigen landstaal is kiesbaar en alle software staat in die taal. Begrijpelijk en eenvoudig. De computer zoals het hoort. Een stuk gereedschap waarbij technische kennis niet noodzakelijk is. Oude en nieuwe apparatuur werkt naar behoren en gaat tot wel 20 jaar en langer mee.


web-server-software-216

Het bedrijfsleven is gelukkig wat wijzer in communicatie. Ze werken met serversoftware die op deze leest geschoeid is. Die server kost een paar centen maar dan heb je ook iets, hier betaald men de apparatuur en zet er een prg op genaamd XAMPP. Een gewone PC is dan ineens een server geworden. compleet met firewall en niet te besmetten met virussen. De zwakste schakel is weer de mens die zelf kiest om een raadbare code te plaatsen. Virusscanners zijn in het geheel niet nodig alleen een Portier (firewall).

De consument roept via zijn internet explorer een website op en ziet geen verschil in snelheid of gemak. Hetzelfde met Google Chrome.. maar de consument wordt niet wijzer gemaakt. De klant betaald en wordt leeg-getrokken door alle gadgets die worden aangeboden.

linuxmintcinnamon

De laatste 3 jaar is Linux in opmars, een afgeleide van UBUNTU. Het uiterlijk lijkt verdacht veel op Windows XP, maar onder de motorkap is Ubuntu actief. Dit heeft als voordeel dat het gebruiksgemak voorop staat. Installatie duurt slechts 15 minuten, en afwerken voor een techneut slechts 20 minuten. geen crashes meer, geen virusscanners en andere betaalde software. Altijd een schone, snelle en veilige machine die jaren blijft werken zonder dat u gehinderd wordt door updates die het hele werkproces lamleggen. Volledig uitwisselbaar met de smartphone, veilig internetbankieren en op software gebied compleet. Alle benodigde software om mee te kunnen doen is aanwezig. Volledig uitwisselbaar met Google, Microsoft en Apple. Een brief schrijven? Ook mogelijk en uitwisselbaar met het officepakket (Libre-office). Een .PPXT extensie over de email gekregen? Het gaat open zonder dat u het programma moet kopen. Kortom de PC is weer een vriend ipv een brok techniek wat u afhankelijk maakt van anderen.

U vraagt waar kan ik dit wondersysteem kopen?

Ubuntu/Linux is niet te koop, maar gratis te downloaden op vele plaatsen. Slecht 2 GB om binnen te halen, daarna branden op een usb-stick of DVD. Hoe dat allemaal werkt en moet is te vinden op deze website

https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html

Nu u dit allemaal heeft gelezen en twijfelt of het ook voor u makkelijk is? Een geruststelling. U kunt Linux NAAST Windows 7 gebruiken. Tijdens het installeren van Linux krijgt u een keuze om Windows 7 te blijven gebruiken. Maak daar dan maar gebruik van. U verliest geen data maar krijgt dan na installatie een menu te zien waarbij u ook Windows 7 onveranderd kan gebruiken. Handig als men vergeten is de data veilig te stellen. Deze kan dan alsnog worden overgeheveld naar LINUX. Dus enig risico is NIHIL.

Het is wel even wennen want het werkt net iets anders, geen .exe bestanden om uit te voeren. Software plaatsen daar heeft men een soort "playstore" voor, je drukt op de knop installeren en voila het is geplaatst. Geen herstart vereist, gelijk werken! Van het internet downloaden? Het .DEB file wordt gedownload, een hulpprogramma zorgt ervoor dat men het met 1 druk op de knop kan installeren. Ook hier weer, geen herstart vereist gelijk functioneel.

Een demonstratie? Kan ik ergens terecht voor meer informatie en hulp?

20190813_141301

Afgelopen jaren hebben we een punt geopend aan de Apollo 25, 3225TB Hellevoetsluis. Op dinsdag en woensdag van 13.00 -17.00 hebben we inloop voor belangstellenden in ons LINUX internet-café. Hier staan 4 desktop modellen gebruiksklaar opgesteld. Mochten we aan capaciteit tekort komen, dan zijn er ook 8 laptops voorradig die ook kunnen worden ingezet. Snelheid en gebruiksgemak wordt gedemonstreerd en zelf skypen, email en pc handelingen kunnen worden uitgeprobeerd. Het enige wat niet gratis is, is de koffie /thee en de versnapering. Val gerust binnen en verbaas u over het feit dat er geen addertjes onder het gras zitten.

Ter plekke kan uw PC/Laptop behandeld worden en er wordt gegarandeerd dat u met een glimlach naar buiten loopt. Toch een kanttekening om teleurstellingen te voorkomen. Er is namelijk een gebrek aan mankracht dus reserveren is wel gewenst. Een installatie duurt 30 minuten, met 20 minuten afregelen. Dit wordt nu nog door 1 man gedaan. 3 Pc's tegelijkertijd is te behappen. Dus een maximum van 12 pc 's per dag.


FREE Embedded Linux & Kernel Programming and Linux System ProgrammingReserveren kan per telefoon 0181-750714, per email of op het bezoekadres op aanvraag. Wilt u buiten de openingstijden geholpen worden met de PC/Laptop dan brengen we kosten in rekening. Op Voorne Putten rekenen we € 20,--, Regio Rotterdam € 30,-- aan kosten. Komt u naar ons is het geheel gratis, maar doneren mag altijd!

Ook hebben we een scholingsproject. We lenen Laptops/Desktops uit aan scholieren en volwassenen tegen zeer gunstige voorwaarden. Daarom zijn we blij als u uw oude PC/Laptop doneert als u toch besluit om Windows te blijven draaien en over te gaan tot aanschaf van een nieuwe PC/Laptop. Op bovenstaande genoemde bereikbaarheidsgegevens kunt u aanvragen dan wel doneren.

Neem gerust contact met ons op als u vragen of ondersteuning wenst. We zijn namelijk vrijwilligers en dat betekend dat we geen geld rekenen voor onze diensten. Geen loze beloften, u vraagt, en u krijgt! LinuxCertified-Announces-the-Linux-Device-Driver-Development-Course-2

Zien we u terug bij het Linux Kennis Computer Centrum?


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.